Нарешті дочекалися. Від сьогодні на вулиці Рівного вийшли інспектори муніципальної варти. Що вони робитимуть, що входить у їхні повноваження і найголовніше, чому орган, який відкрили у квітні минулого року, запрацював лише зараз, розповість наш Павло Невесенко.

Сьогодні перший робочий день в інспекторів муніципальної варти. Стражі порядку ідуть на вулицю 16 липня спілкуватись з недобросовісними паркувальниками.

Це інспектор Сергій Сєріков. Разом з своїми двома колегами сьогодні фіксує порушення правил зупинки та паркування автомобілів. На першому етапі своєї роботи буде спілкуватися з водіями. Якщо ж останнього немає в автівці – залишає інформаційні довідки під лобовим склом. Підходимо до дуже цікавого місця, так би мовити, порушення правил паркування біля автостоянки.

А на іншому боці вулиці колеги Сергія розмовляють з водієм.

Сергій Сєріков натрапляє на більш привітного водія в автівці.

Та не лише ловитимуть горе-паркувальників. Також в обов'язки інспекторів входить і виписувати постанови недобросовісним водіям. Втім, робитимуть вони це коли в Департаменті вирішать питання із відповідним програмним забезпеченням. Так, муніципали матимуть право виносити постанови з накладенням штрафу від 340 до 680 гривень. Рівнянин Григорій Рицький задоволений, що у місті таки запрацювала муніципальна варта.

Офіційно муніципальну варту у Рівному створили у квітні минулого року. З міського бюджету на це виділили близько 19 мільйонів гривень. Частину цих коштів витратили на закупівлю обладнання, встановлення першої черги камер відеоспостереження. Ті ж кошти, які не використали, повернули до міського бюджету. Втім, фактично роботу розпочали лише сьогодні. Бо ж навіть з запланованих трьох відділів у департаменті функціонує лише один - контролю за паркуванням. Ще два контролю за благоустроєм та центр безпеки громади в процесі формування очільник відомства Андрій Пасічник розповідає, усе через небажання людей подаватися на конкурс на посади у департаменті.

Поки що інспектори працюють за трьома маршрутами - це одні з найбільш проблемних ділянок із паркуванням у центрі міста. Заступник міського голови Рівного Ігор Кречкевич розповідає, головне завдання муніципальної варти не стільки карати, скільки стежити за дотриманням правил.

У майбутньому в департаменті муніципальної варти працюватиме 24 людини, серед них 18 інспекторів. Втім, виникає логічне запитання, чому ж за 8 місяців роботи у департаменті, на якій виділили немалі кошти, змогли набрати лише трьох інспекторів? І найголовніше, боротьба з недобросовісними паркувальниками - це добре, але куди інспектори радитимуть паркуватись водіям, якщо у Рівному не вистачає паркінгів - питання відкрите.

Читайте також: Новорічний атрибут на смітник: де у Рівному використовують сировину з ялинок та сосон? (ВІДЕО)