Нечистоти у річку. Острозький водоканал оштрафували на понад 250 тисяч гривень за забруднення річки Горинь. Екологічна інспекція виявила, що комунальне підприємство зливає нечистоти з усього міста у річку. Все через те, що очисні споруди, які побудовані ще за радянського союзу, не справляються зі своєю роботою, а грошей на їхню реконструкцію немає. Більше подробиць у Юрія Чорнобривця.

Житель Острога Віталій Мединський розповідає про місцевий водоканал, який входить до переліку ТОП-500 найбільших забруднювачів водних об’єктів України. Каже, це комунальне підприємство впродовж багатьох років зливає нечистоти з усього міста в річку Горинь і ніхто не приймає жодних мір, аби запобігти забрудненню навколишнього середовища.

Очисні споруди були побудовані ще при радянському союзі у 70-80 рокі, тому на сьогоднішній день вони просто не можуть впоратися з обсягом роботи, про це нам у телефонній розмові розповів директор Острозького водоканалу Іван Ткачук.

У Острозькій міській раді кажуть, що кошти на реконструкцію очисних споруд виділяють, але їх не достатньо, оскільки бюджет міста не дуже великий, тому вони щорічно звертаються за допомогою до області та держави.

Додає, що в грудні 2021 року Острозька міська рада надала відповідний запит департаменту екології та природних ресурсів Рівнеської облдержадміністрації з проханням виділити кошти в 2022 році на реконструкцію очисних споруд в місті Острог. Та в самому департаменті зазначають, не все так просто. Оскільки надходження до обласного природоохоронного фонду у 2021 році склало 10 мільйонів 200 тисяч гривень, а реконструкція очисних споруд лише у Острозі коштує більше 11 мільйонів гривень, тобто за один раз вирішити цю проблему не можливо.

Володимир Захарчук, також розповів, що функція департаменту зібрати заявки по всій області, сформувати їх і подати на розгляд комісії обласної ради. Оскільки розпорядником природоохоронних коштів є обласна рада. У 2022 році до обласного природоохоронного фонду надійшло 44 запити на загальну суму понад 96 мільйонів гривень, тому що схожі проблеми не тільки в Острозі. Це підтверджують у екологічній інспекції поліського округу в Рівненській області. Там розповідають, що на доручення прем'єр-міністра України за жовтень, листопад та грудень місяць було проведено перевірку суб'єктів господарювання, які ввійшли в перелік топ-500 забруднювачів водних ресурсів України. У комунальному підприємстві Острозький водоканал виявили наступні порушення.

За завданні збитки Острозький водоканал оштрафували на 257 тисяч гривень. У разі несплати у визначений термін інспекція буде стягувати кошти через суд. До слова, такі перевірки тривають по всій Україні, а в Рівненській області вже перевірили 39 таких суб'єктів господарювання. 

Читайте також: Один гараж на двох: у Рівному чоловік придбав гараж, який ще у 2019 році вже був проданий (ВІДЕО)