20 січня за церковним календарем - Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Івана.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

20 січня святкується День АР Крим (автономної республіки Крим). Пов’язана ця подія з проведенням референдуму щодо створення Автономної Республіки Крим у складі України 1991 року. На це тоді дали згоду 93% мешканців півострова.

Від 2014 року АР Крим – тимчасово окупована територія, а тому вона позбавлена всіх повноважень, які дає українська автономія. Проте до сьогодні не припиняються мирні заходи для повернення півострова до складу України. Адже всі чинні протоколи світу свідчать, що Крим є частиною нашої держави.

Також 20 січня - День вшанування захисників Донецького аеропорту в Україні. Ці січневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Також 20 квітня святкують День відеокамери. Саме цього дня 1982 року компанія Sony Electronics презентувала першу відеокамеру і запустила її у вільний продаж. Головна розробка компанії – Video Floppy. Завдяки цій технології можна було зберігати нерухомі відеокадри. Довгі роки вона була еталоном багатьох бездзеркальних фотовідеокамер.

За ці роки було створено нові технології, які значно розширили можливості відеокамер. Наприклад, була створена цифрова фотографія. Але внесок японської компанії Sony неможливо переоцінити. Адже саме завдяки їй сьогодні ми можемо створювати чудові відео та ділитися ними з друзями і знайомими.

20 січня святкується День поширення знань про пінгвінів. Це екологічні свято, яке святкують в усьому світі. Запроваджене було з метою проінформувати людей про такого дивного птаха, як пінгвін, а також більше розповісти про місця його проживання та чисельність. На жаль дії людей можуть стерти кілька різновидів цих чудових птахів з лиця планети. Дата обрана не випадково. Саме 20 січня починається масова міграція пінгвінів на материк для парування та висиджування потомства.

Прихильники пінгвінів та всі небайдужі цього дня можуть взяти участь у міжнародному проєкті Penguin Watch та допомогти вченим-біологам спостерігати за життям цих птахів, рахувати їх на зроблених фото.

Яке сьогодні церковне свято

20 січня в церковному календарі – Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

Згідно з Євангелією народився Іван (Іоанн) в сім’ї праведниці Єлизавети, яка походила з царської родини і навіть була ріднею Діві Марії, та священнослужителя Захарія в місті Хеврон, недалеко від Єрусалиму. Сталося це на шість місяців раніше за народження Ісуса Христа. Під час вбивства Вифлеємських немовлят дивом зміг уникнути смерті. Майже все своє життя прожив в пустелі, так як готувався служити Господу. Він постився і постійно молився. Коли Івану було 30 років, Господь призвав його нести проповідь ізраїльському народу.

Своє покликання Іоанн виконав і прийшов до річки Йордан, щоб підготувати Ізраїль до приходу Спасителя. В його проповіді він розповідав про хрещенні та відпущення гріхів. Коли на річці з’явився сам Ісус Христос, то син Божий прийняв від Івана хрещення. Саме за це його називають Хрестителем.

На жаль, за відданість Богу та християнству Іоанн Предтеча поплатився своїм життям. Він відкрив світові очі на гріховні діяння царя Ірода, за що йому відітнули голову. Сьогодні частина його мощей знаходиться в Севастії.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 20 січня

Які сьогодні іменини: Василь, Іван.

Народні прикмети і традиції цього дня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо погода тепла та сонячна, значить літо спекотним буде;
  • 20 січня сніг та мороз, варто чекати хорошого врожаю;
  • а якщо стоїть туман, то літом буде багато сонячних днів;
  • ніч проти 20 січня ясна, весною варто чекати повеней;
  • птахи літають низько на опади.

Від самого ранку 20 січня віряни йдуть на церковну службу. А у наших предків був цікавий звичай: цього дня домашніх тварин годували залишками зі святкового столу. А також обов’язково натщесерце пили святу воду, яка була освячена днем раніше. Вірили, що вона допомагає зберегти здоров’я. З 20 січня знову починали прясти, ткати, різати худобу та шити. Адже все це було заборонено під час святкування різдвяних свят.