14 січня 2022 року – п’ятниця. В Україні святкують Старий Новий рік. В церковному календарі – день пам’яті святого Василія Великого та велике свято Обрізання Господнє. Цього дня 1918 року у Росії встановлюють григоріанський календар, внаслідок чого 1 січня вважають 14-м (в Україні Центральна рада зробила це 25 лютого 1918 року), а 1994 року президенти України, Росії та США підписують угоду про вивезення з України стратегічної ядерної зброї.

До Нового року залишився 351 день.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

14 січня в Україні та деяких інших православних країнах, де церква використовує юліанський календар, святкують Старий Новий рік. Традиційно його вважають останнім у циклі новорічних свят. Українці саме після 14 січня починають масово знімати прикраси з ялинок та переходити до звичного режиму роботи.

Назва Старий Новий рік є досить суперечливою, адже вона поєднує в собі протилежні терміни “старий” та “новий”. Але саме вони допомагають зрозуміти сам сенс цього унікального свята. Адже з’явилося воно після переходу з юліанського календаря на григоріанський. Наші пращури використовували саме юліанський календар. До нього входило 12 місяців, які уособлювали в собі природні явища. На наших землях цей календар використовували до початку XX століття. Від григоріанського він відстає рівно на 14 днів. В той час більшість країн Європи використовували григоріанський календар.

Щоб скоротити відрив з іншими державами, 1918 року Центральна рада ухвалила рішення запровадити григоріанський календар. Тому святкування нового року, яке раніше припадало на церковний день святого Василія, перемістилося на два тижні назад. Але багато людей за традицією продовжувало святкувати свято 14 січня. Тоді з’явилася назва Старий Новий рік.

А в світі 14 січня святкують Всесвітній день логіки. Запровадили це свято дві міжнародні організації: CIPSH та ЮНЕСКО. Сталося це у Франції наприкінці 2019 року. Дату для святкування вибрали на честь дня народження видатного логіка XX століття Альфреда Тарського.

Яке сьогодні церковне свято

14 січня в церковному календарі – велике свято Обрізання Господнє (Христове). Святкується щорічно від IV століття. За законами Старого Завіту над хлопчиками, яким виповнилося вісім днів, в Ізраїлі проводили обряд обрізання. Так показували, що дитина має захист від Всевишнього і належить до народу, який був обраний Богом. Якщо хлопчик не проходив цей обряд, то не мав права звертатися до Господа за допомогою.

Над Божим немовлям також провели обрізання на восьмий день після народження. Також цього дня його нарекли Ісусом (або Спасителем). Син Божий був безгрішним і міг не проходити обряд. Але так він показав своє смирення перед Господом і приналежність до людського роду.

Для православних християн свято Обрізання Господнього є символом духовного обрізання, тобто обмеження гріховних пристрастей та створення нового зв’язку між Богом через його Сина. Термін “обрізання” означає “видалення”. Церква трактує це так, що Ісус забрав всі гріхи і показав, що людина повинна пройти “духовне обрізання”. 14 січня в храмах відбувається святкове богослужіння.

Також 14 січня – день пам’яті святого Василія Великого. Прославився він як Вселенський учитель, який сам написав чимало богословних праць та створив правила чернецтва. Віряни вірять, що він є захисником землеробів, а тому цього дня зранку хлопчики ходять від хати до хати і посівають (засівають) зерном, бажаючи гарного врожаю.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 14 січня

Які сьогодні іменини: Богдан, Василь, В'ячеслав, Григорій, Емілія, Іван, Микола, Михайло, Олександр, Петро, Платон, Фелікс, Трохим, Федот, Федосій.

Талісманом людей, народжених 14 січня, є хризоберил. Назва каменю вказує на його золотисте забарвлення. Адже з грецької мови її можна перекласти як “золотий”. Хоча хризоберил буває безбарвним або коричневим. З давніх часів йому приписували різні магічні властивості. Так в Стародавній Індії вірили, що камінь допомагає людям розуміти мову тварин та птахів.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо вранці сніжить, то всю зиму йтиме сніг, а весна прийде пізно;
  • якщо вітер дме з півночі, літо холодним буде, з заходу – непогожим, зі сходу – посушливим, а якщо з півдня – теплим та без температурних коливань;
  • на день Василя сніг йде, значить літо буде гарним;
  • якщо 14 січня відлига, то літо буде холодним і дощовим;
  • яскраві зірки на небі пророкують швидкі морози;
  • 14 січня на небі місяць-молодик, весною будуть великі повені.

Наші предки вважали, якщо 14 січня одягнути новий одяг, то весь прийдешній рік супроводжуватиме успіх. Згідно з повір’ями людина, народжена 14 січня, буде дуже багатою.

Джерело: ТСН

Читайте також: Новорічна ялинкова кампанія: на Рівненщині реалізували понад 11 тисяч святкових дерев