Податки для селян, касові апарати для підприємців, переглянуті зарплати для медиків та пенсії. Вже з 1 січня 2022 року на українців чекають зміни. Якими вони будуть та кого будуть стосуватися в першу чергу - дивіться далі у сюжеті.

У новому 2022 році на українців чекають зміни: вони торкнуться багатьох сфер нашого життя. Певно найбільш дискусійні реформи чекають на частину фізичних осіб підприємців, останні муситимуть користуватись касовими апаратами. Це стосується інтернет-магазинів, готелів, кафе, ресторанів, крамниць, а також сільськогосподарських товаровиробників. У випадку не встановлення - доведеться заплатити штраф, він буде дорівнювати вартості проданої підприємцем продукції.

З нового року оподаткують і землю селян. Мінімальне податкове зобов'язання для власників сільськогосподарських ділянок площею понад пів гектара. Він складе 5% від додаткової площі. Тобто людина, яка обробляє два гектари землі буде сплачувати близько двох тисяч гривень. Однак, якщо пайовик здає свій наділ в оренду - плата впаде на плечі користувача.

Норма почне діяти у новому році. Проте вперше податок доведеться сплатити вже в 23-му - за попередній рік. У січня в Україні відбудеться перерахування пенсій для ліквідаторів аварії та постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Це стосуватиметься майже 40 тисяч пенсіонерів. На 9% збільшать її і жінкам, старше 60 років.

З прибутку, отриманого від продажу третього та наступних об'єктів житлової нерухомості протягом року, з 1 січня українцям доведеться сплатити вже не 5%, а 18%. Також у бюджеті на наступний рік передбачені кошти для встановлення базового рівня заробітньої плати медикам. Це 20 тисяч гривень для лікарів та 13 з половиною тисяч для середніх медичних працівників. Ці зміни також набудуть чинності вже з 1 січня 2022-го року.

Читайте також: З Нового року на Рівненщині стартує третя хвиля "Цифри в кишені"