29 грудня 2021 року – середа. В церковному календарі – день пам'яті цариці Феофанії Візантійської. Цього дня 1940 року Лондон зазнає найруйнівнішого за всю історію Другої світової війни авіанальоту німецьких бомбардувальників, а 2013 року легендарний гонщик “Формула-1” та багаторазовий чемпіон світу Міхаель Шумахер під час катання на лижах падає і отримує черепно-мозкову травму. Наступні пів року він перебував у штучній комі.

До Нового року залишилось 2 дні.

Яке сьогодні, 29 грудня, церковне свято

29 грудня в церковному календарі – день пам’яті блаженної цариці Феофанії Візантійської. Вона була дружиною візантійського імператора Лева VI Мудрого. Народилася в Константинополі 863 року в царській сім’ї з роду Мартинакіїв. Родина Феофанії була дуже благочестивою, а тому майбутня цариця отримала відповідну освіту.

Феофанія і її чоловік, імператор Лев, були дуже різними людьми. Вона віддавала всю свою душу служінню Христу, а йому ближчими були земні радості. Ще до сходження Лева на престол подружжя пережило чимало випробувань. Повіривши наклепу, імператор Василь, батько Лева, на цілих три роки ув’язнив свого сина і невістку у темниці. Потім у них померла улюблена донька Євдокія. Смерть дитини сильно вразила Феофанію. Тому вона вирушила до монастиря при Влахернській церкві, де ще більше молилася. А Лев у той час знайшов втіху в обіймах іншої жінки – Зої Заутцини, яка була донькою начальника охорони і пізніше стала царицею. Феофанія не раз хотіла дати Леву розлучення, але патріарх Євфимій не хотів благословити подружжя на розрив. Шлюб протривав 12 років і закінчився зі смертю Феофанії.

Також 29 грудня – день пам’яті пророка Огія. Церква вносить його до переліку 12 малих пророків. Він був останнім пророком Старого Завіту.

Згідно з переказами, саме Огію приписують кілька пророцтв іудейському царю Зоровавелю. Також він звернувся до представників влади і попросив їх реставрувати храм в Єрусалимі. Коли іудеї повернулися з вавилонського полону, Огій переконував народ добудувати новий храм, а ще вказував на байдужість до релігії, яка і була основою всіх бід. Народ дослухався до порад Огія і слів Господа.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 29 грудня

Сьогодні іменини святкують: Веніамін, Афінодор, Георгій, Єгор, Іван, Марко, Марк, Маркел, Лаврентій, Тадей, Юрій, Феофіл, Ганна, Гортензія.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

29 грудня в Україні святкують День інформаційно-медійних структур МО та ЗСУ. Подія була започаткована ще 2010 року. Дату святкування обрали на честь створення прес-служби Міністерства оборони та призначення на посаду військового прес-секретаря. Основна мета свята – підвищити престиж професії, а також віддати шану за професійну діяльність тих, хто працює у цій сфері. Адже дуже часто військові журналісти ризикують власним життям, щоб швидко і правдиво інформувати суспільство про події у прифронтовій зоні.

Також 29 грудня у світі святкують Міжнародний день віолончелі. Цей інструмент не може нікого залишити байдужим, адже його звучання унікальне. Цього дня можна послухати відомі класичні твори, які виконують віолончелісти з усього світу. В багатьох містах проводяться концерти. Хоча це і неофіційне свято, проте його з радістю святкують щороку.

Дату обрали не випадково. Саме 29 грудня 1876 року в Каталонії народився відомий музикант-віолончеліст Пабло Казальс. Прихильники цього інструменту вважають, що саме його вклад у популяризацію віолончелі був найбільшим.

Пабло Казальс – не лише відомий музикант. Він також займався композиторською та громадською діяльністю. Музична кар’єра почалася ще в дитинстві. Коли хлопчику ще навіть не виповнилося 4 роки, його батько почав вчити його грі на різних інструментах (фортепіано, флейта, скрипка). А ось віолончель з’явилася в його житті лише під час навчання в державній музичній школі (Барселона).

Активна гастрольна кар’єра музиканта почалася в 25 років. Найвідоміші його роботи – виконання на віолончелі творів Баха.

Цікавий факт: перша віолончель була створена на початку XVI століття. Один з перших примірників інструменту навіть зберігся до наших днів. Це віолончель, яку 1954 року виготовив видатний італійський майстер Андреа Аматі.

Яке сьогодні свято ще в світі:

  • День “Тік Так”;
  • День Конституції в Ірландії;
  • День штату Техас в США;
  • Національний день “Влуч у ваги” в США;
  • Національний день пряного супу з овочами і м’ясом у США.

Народні прикмети і традиції 29 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: яка погода, таким буде квітень;
  • якщо на вулиці іній, то Святки (від 6 до 18 січня) будуть теплими;
  • 29 грудня сильний мороз, значить на Хрещення (19 січня) варто чекати холодну погоду;
  • якщо на склі мороз намалював візерунки – ще 20 днів протримається холодна погода;
  • негода і холоди на 29 грудня означають, що зима суворою буде;
  • якщо вітер і сніг, який лежить впритул до паркану, літо буде неврожайним.

Джерело: ТСН

Читайте також: Кольори Pantone: один з відтінків представляє портрет з колекції заповідника Острога