Фото ілюстративне
24 грудня 2021 року – п’ятниця. У католиків Святвечір, за яким іде Різдво Христове 25 грудня. Традиційно церква вважає, що Ісус Христос народився опівночі, а тому цю радісну подію зустрічають заздалегідь. Цього дня 2004 року запущено на орбіту перший український супутник "Січ-1М", а 1801 року в місті Камборн (графство Корнуолл) Річард Тревітік демонструє перший автомобіль у світі, він міг перевозити до 7 пасажирів і розвивати швидкість 14,5 км/год.

До Нового року залишилось 7 днів.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

24 грудня за григоріанським календарем – Святвечір (Святий вечір). Різдво Христове – одна з тих подій, переддень якої також вважається важливим святом. За григоріанським календарем християни західного обряду святкують Різдво 25 грудня. А передує йому романтичне, щире та світле свято – Святий вечір (Святвечір).

Церква вважає, що Ісус Христос народився саме опівночі, тому за святковий стіл потрібно сідати ввечері, щоб урочисто чекати всією родиною на народження Спасителя. Події, які описані в євангельських книгах, відомі кожному. Діва Марія та її чоловік Йосип жили в місті Назарет. Марія була вагітною і повинна була скоро народити. Та вийшов наказ імператора Августина, який хотів провести перепис всього населення, і вони рушили в Вифлеєм, щоб також зареєструватися.

В місті не було де переночувати, тому Йосип і Марія зупинилися в хліву для ягнят. Саме там і народився Ісус Христос. Марія поклала новонародженого сина до ясел із сіном. В момент народження Ісуса в небі загорілася яскрава зірка, яка вказувала шлях до Спасителя. Так його знайшли мудреці, які принесли маленькому Христу дари: ладан, золото та смирну.

Народження Христа стало святом не одразу. Лише 336 року в Римській імперії вперше відбулося святкування цієї радісної події. Згодом традиція святкувати 25 грудня Різдво Христове розповсюдилася і на інші країни. На Русі перша згадка про Різдво та Святвечір датується X століттям.

Для святкування Різдва та Святого Вечора часто створюють вертеп. Його вигадав Святий Франциск в XIII столітті. Спочатку вертепом називали скриню, в якій уміщалися фігурки, що відтворювали події в Вифлеємі. Потім його удосконалили: фігурки стали більш схожими на живих людей, а інколи ролі виконують справжні актори.

А ось прикрашати ялинку почали в Німеччині. Спочатку замість іграшок використовували яблука, свічки і шестикутну зірку. На початку XX століття ялинка з вертепом стали основними і обов’язковими символами Святвечора та Різдва.

24 грудня в Україні святкують День працівників архівних установ. Запровадив це свято президент України Леонід Кучма 1998 року. В архівних установах сьогодні зберігається понад 60 мільйонів одиниць різних документів. У всій країні працює близько 700 архівів. А загальна кількість працівників – 5000 людей. 

Яке ще сьогодні свято в світі:

  • День незалежності Лівії;
  • День напою “Егг-ніг” в США;
  • U Pan de Natale в Монако.

Яке сьогодні, 24 грудня, церковне свято

24 грудня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Никона Сухого. Він був ченцем Києво-Печерської лаври. 1096 року під час нападу на Київ він потрапляє в полон до половецького хана Боняка. Кочівники надіялися отримати великий викуп за ченця, але їхні надії були марними. Никон проводить в неволі три роки, з якої його визволяє сила молитви. Через страшні тортури преподобний дуже сильно схуд, за що отримав прізвисько Сухий.

24 грудня також – день пам’яті преподобного Даниїла Стовпника. Народився святий в Месопотамії 410 року. Його батьки Ілля та Марфа не могли довгий час зачати дитину, тому мати Даниїла дала Господу обітницю: якщо вона завагітніє, то віддасть малюка на служіння в монастир. Через деякий час подружжя отримало радісну новину. Коли дитині було 5 років, її віддали до монастиря. Там хлопчик отримав ім’я Даниїл. В 12 років він приймає постриг і сумлінно виконує свої обов’язки. Отримав прізвисько Стовпник, оскільки 33 роки прожив в Фригійській пустелі, де сидів на стовпі, який побудував разом з учнями.

Також 24 грудня – день пам’яті преподобного Луки Стовпника. Святий був візантійським воїном. 917 року брав участь у війні з Болгарією. Після закінчення воєнних дій вирішив присвятити своє життя Богу і став ченцем. Щоб досягнути досконалості, вирішив надягнути вериги і жити на стовпі. Три роки так прожив святий, а потім, за Божим велінням, піднявся на гору Олімп. Щоб не порушувати обітницю мовчання, яку дав задовго до подорожі, Лука всю дорогу ніс у роті камінь. Потім він подорожує до Константинополя і Халкідона. Там він знаходить собі стовп, на якому простояв наступні 45 років. Помер близько 980 року.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 24 грудня

Сьогодні іменини святкують: Адам, Микола, Акепсій, Аіфал, Вікентій, Варсава, Омелян, Даниїл, Іван, Лука Леонтій, Никін, Никифор, Филимон, Терентій, Петро.

Народні прикмети і традиції 24 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо по бокам сонця є відблиски, варто чекати морозів;
  • навколо сонця 24 грудня кола – буде багатий врожай;
  • сонячні промені “дивляться” вгору – скоро похолодає, а якщо вниз – буде заметіль;
  • на небі пливуть сині хмари, значить скоро почнеться дощ;
  • якщо 24 грудня вдень тепло, а вночі заморозок, то квітень буде погожим;
  • якщо на землі лежить сніг, то літом буде холодно;
  • зоряна і ясна ніч – до вранішнього морозу;
  • якщо 24 грудня опівдні з-за хмар виглянуло сонце, літо буде спекотним, а якщо похмуро – дощовим.

Джерело: ТСН

Читайте також: Етнопарк "Ладомирія" зайняв перше місце в "Ukraine Tourism Awards"