"Ви виграли мільйон!". Як працюють поштові лохотрони в Україні? Багатьом людям на телефон приходить повідомлення про виграш. Але для того, щоб отримати гроші, потрібно придбати товари. Чимало українців це і роблять. Чи є шанс взагалі отримати приз і чи можна вважати це шахрайством? З'ясовувала Анна Яцук.

Це Віктор. Живе на півночі Рівненщини. Таксує . "Розіграш 317 тисяч гривень!" Акцію такого змісту побачив у соцмережах. Вже незабаром чоловіку прийшло повідомлення, що він є її учасником. Не забарився і телефонний дзвінок від невідомих.

Чоловік не встиг оговтатись, як посилку вже відправили. Віктор отримав набір косметичних засобів.

Товар за значно завищеною ціною. І пішло й поїхало. Посилки одна за одною почали приходити на пошту і суми у чеках щораз більші.

Постійно, Віктору надходили смс повідомлення, у яких шахраї переконували, що 317 тисяч гривень Віктор ось ось отримає. Таким чином переконували людину щораз купити якийсь товар.

У поліції кажуть, до них щорічно звертаються люди, які отримують повідомлення про виграш. Питають - як діяти. Поліцейські кажуть, довести факт шахрайства, якщо людина добровільно погоджується купувати товари, важко.

Довести факт шахрайства можливо, кажуть адвокати. Але цей процес затягнеться на роки.

Поштові лохотрони процвітають в Україні. Виграй мільйон, але купи товар! Люди віддають тисячі гривень з надією отримати омріяний приз. Поліцейські кажуть, надійний метод не попастись на гачок - не реагувати на такі повідомлення.

Віктору і далі продовжують надходити посилки на пошту. Він їх не забирає. Розуміє, що попався на шахрайську схему. Погодився розповісти усі деталі, аби застерегти інших людей.

Призовий лохотрон. Виграшу не має, натомість ви віддаєте свої гроші за товари з величезною націнкою. Історія Віктора лише одна з тисяч по всій Україні. 

Читайте також: Абонплата та оплата за опалення місць загального користування: за тепло рівняни платитимуть по-новому