Безоплатне стало платним. За одноразові пакети, які звично використовують люди у супермаркетах, аптеках та на ринках, від сьогодні доведеться платити. З 10 грудня вступив у дію закон, який обмежує використання пластикових пакетів. І це лише перший його етап. Скільки тепер коштують поліетиленові пакети - знає Катерина Савченко.

Одноразові пакетики більше не безоплатні. Плануєш придбати кілограм картоплі чи то пак яблук, будь-готовий платити і за кульок, в який складаєш товар. У цьому рівненському магазині про нововведення знають, однак яку ціну встановлювати на звичні в народі "майочки" уявлення не мають.

Рівнянин Павло погоджується із цією ініциативою.

Мова йде про пакетики, які витримують 7 кілограм, зі стінками завтошки понад 50 мікрометрів. Заборона на безоплатне розповсюдження одноразових пакетів це перший етап закону України, який обмежує використання пластикових пакетів. Нині для покупців безоплатними залишаються лише пакети для свіжої риби, м'яса, льоду чи сипучих та товарів, у яких це первинна упаковка. У багатьох країнах світу регулювання використання пластикової упаковки не новинка. Нарешті про це задумались і у нашій державі.

Усі обмеження відбуватимуться поетапно. У березні 2022 року в торгівлі дозволять використовувати лише біорозкладні пакети та надтонкі кульочки лише конкретних розмірів. З 1 січня 2023 року у Україні залишаться лише біорозкладні пакунки. У суспільства є час звикнути. Підготуватись мають і виробники пакетів.

Нововведення стосуються не лише магазинів, а й аптек, ринків, закладів громадського харчування і у сфері надання послуг. На рівненському ринку чимало людей, які придбали товар у саме таких пакетиках.

Та в цілому жінка погоджується із використанням торбинок з тканини. Бо ж від поліетиленових пакетів страждає екологія.

А от продавчиня фруктів переконана, це незручно для покупців.

Та й ціна, про яку чула від гривні до трьох гривень вважає захмарною.

Скільки коштуватимуть пакети нині ще вирішується. Хто ігноруватиме норми закону, той платитиме штраф.

Планові та позапланові перевірки проводитимуть працівники Держпродспоживслужби. Подібні нововедення мають вже стимулювати покупців переходити на багаторазові торбинки та хоча б частково зменшити використання поліетилену.

Читайте також: Смітники навпроти вікон: у Рівному люди конфліктують через сміттєві контейнери (ВІДЕО)