21 листопада українці відзначили День Гідності та Свободи. Дві важливі події для новітньої історії України: помаранчева революція 2004 року та Революція Гідності 2013-го. Серед тих, хто вийшли на перші протестні акції, були й рівняни. У неділю ввечері люди прийшли на майдан Незалежності в обласному центрі, аби запалити свічки у знак пам'яті.

21 листопада 2013 року в Києві розпочалися перші протестні акції у відповідь на дії тогочасної влади під керівництвом Віктора Януковича. Курс на євроінтеграцію припинили. Підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом скасували. Першими на протести почали виходити студенти та активісти, а далі акції переросли в Революцію та повалення проросійського режиму в країні. Серед учасників майдану були й рівняни. У День Гідності та Свободи вони традиційно зібралися у центрі Рівного на акцію пам'яті.

Внаслідок протистоять на майдані у Києві загинули активісти із Рівненщини: Георгій Арутюнян, Валерій Опанасюк, Олександр Храпаченко та Іван Городнюк. Щороку у Рівному на кладовищі "Нове" 21 листопада покладають квіти та вшановують пам'ять загиблим. А ще цього дня рівняни збираються у центрі міста і запалюють лампадки.

Тут зібралися родичі загиблих героїв Небесної сотні, учасники Революції Гідності та ті, хто наприкінці 2013 року не могли стояти осторонь. Люди, які протестували і в Києві, і в своєму рідному місті. Олександр Кобзаренко каже, майдан перевернув його життя.

У Рівному влаштували акцію пам'яті тих, хто поклав своє життя на майдані. Із лампадок виклали заклик "Будь гідним".

До міської акції пам'яті доєдналися і рівненські пластуни.

До слова, 21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи, заснований на честь початку двох революцій – Помаранчевої в 2004 і Євромайдану в 2013. Обидві події були надважливими для новітньої історії.

У лютому цього року Верховна Рада ухвалила постанову, що визначила Революцію Гідності одним із ключових моментів державотворення України та виразником національної ідеї свободи.

Читайте також: Енергетична верба та дві котельні: рівненські тепловики розповіли про свої плани (ВІДЕО)