Фото: ілюстративне
Нагадаємо, 9 листопада Євросоюз офіційно виключив Україну з "зеленого списку", рекомендувавши країнам ЄС тимчасово заборонити туристичні поїздки українським мандрівникам.

Але в більшість країн українці їхати все ж можуть. Правда необхідно при собі мати сертифікат вакцинації, негативний результат ПЛР-тесту або сертифікат про одужання, а також стандартні документи необхідні для в`їзду в ту чи іншу країну. 

Додамо, що кожна країна самостійно вирішує пускати українців чи не пускати, адже рішення ЄС має рекомендаційний характер. 

Тому станом на 17 листопада українським туристам повністю заборонено подорожувати до: Республіки Білорусь, Болгарії, Мальти та Сан-Марино.

Той хто отримав дві дози вакцини може потрапити до: Бельгії, Данії, Естонії, Іспанії, Латвії, Литви, Німеччини, Словаччини, Франції, Чехії.

Сертифікат вакцинації, тест або довідку про одужання і тест по прибуттю вимагає Ісландія.

Сертифікат про вакцинацію або негативний тест підійдуть для: Монако, Португалії, Сербії, Словенії, Чорногорії, Швеції.

За умови наявності сертифіката вакцинації або негативного тесту з самоізоляцією по прибуттю відкриті: Норвегія та Фінляндія.

Вакцинація, сертифікат про одужання або тест з самоізоляцією по прибуттю приймають: Австрія, Республіка Польща, Румунія.

Вакцинація, сертифікат про одужання або тест приймають: Албанія, Андорра, Боснія і Герцеговина, Ліхтенштейн, Люксембург, Молдова, Північна Македонія, Туреччина, Хорватія, Швейцарія.

Вакцинація, ПЛР-тест або ПЛР-тест і самоізоляція приймаються у: Великобританії та Італії.

Вакцинація або ПЛР-тест або ж довідка про одужання і вибірковий тест по прибуттю вимагає для в'їзду Греція.

Вакцинація або ПЛР-тест приймаються в Угорщині.

Вакцинація або ПЛР-тест з тестуванням після прибуття вимагають: Грузія та Кіпр.

З вакцинацією та ПЛР-тестом пускають у Нідерланди.

Вакцинація, ПЛР-тест або довідка про одужання підійдуть для в'їзду до Ірландії. 

Водночас в МЗС радять перед плануванням подорожей ознайомитися з актуальною інформацією про умови в’їзду до певної країни на інтерактивній мапі МЗС.

Читайте також: Пішли проти системи: у школі на Рівненщині невакциновані вчителі ходять на роботу (ВІДЕО)