Фото ілюстративне
16 листопада 2021 року – вівторок. В цей день до складу США увійшли території Оклахоми та Індіани, а під час матчу Англія - Ірландія англійський футболіст Джордж Холл зробив найшвидший хеттрик, забивши в ворота суперника три голи за 3,5 хвилини.

До Нового року залишається 45 днів.

Яке сьогодні церковне свято

16 листопада за релігійним календарем – день пам’яті святої княжни Анни Всеволодівни, яка була дочкою київського князя Всеволода Ярославовича. Вона отримала в народі прізвисько – Холодна, тому що цими днями погода найчастіше вже звертає до зими. Також свято носило й інші назви: “Баби”, “Кросник”, “Ганна”, “Агапій”.

Іменини сьогодні святкують: Вікентій, Богдан, Ілля, Сергій, Павло, Микола, Петро, Василь (Василій), Олександр, Володимир, Йосип (Осип), Іван, Федір, Георгій, Євдокія, Світлана, Ганна.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

16 листопада в Україні святкують День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Ідея запровадити це професійне свято з’явилася ще в 1994 році. Тоді працівники Укртелерадіокомпанії звернулися до Президента та уряду з проханням знайти день для святкування. Дату обрали на честь першого радіоетеру в Україні, що відбувся 16 листопада 1924 року.

Цікавий факт – перший прямий ефір в Україні відбувся у київській телестудії в 1939 році. Тоді показали 40-хвилинну трансляцію, під час якої глядачі могли бачити портрет Серго Орджонікідзе. Сьогодні ж 86% українців отримують інформацію про події в країні та світі за допомогою телебачення.

16 листопада святкується Всесвітній день рукоділля. Це свято поки не має офіційного статусу, але фонд ЮНЕСКО вніс рукоділля до списку культурної спадщини світу. Метою дня є поширення інформації про різні види діяльності, можливість обмінятися досвідом і навчитися новому.

Також 16 листопада – Міжнародний день боротьби з анорексією. Запропонували цю дату в 2005 році, адже проблема вже досить довгий час є дуже гострою для суспільства: через нав’язані модою неприродні стандарти краси молоді дівчата намагаються схуднути, позбавляючи себе їжі. Мета цього дня: розповсюдження інформації про анорексію та її наслідки.

Щорічно 16 листопада святкують Міжнародний день терпимості (толерантності), який був запроваджений ЮНЕСКО 1995 року. Це дуже важливе свято, особливо в сучасному суспільстві, адже у світі зростає екстремізм (крайні методи дій, погляди) та неприязнь до чужого (ксенофобія). В цей день розповсюджується інформація про те, що всі люди різні і потрібно поважати особистість кожного з нас.

16 листопада святкується цікаве свято – Всесвітній день ґудзиків. Заснували його ще в 1938 році за допомогою американської організації National Button Society. Цікавий факт – раніше ґудзики використовували не лише для того, аби застібати одяг. Це був справжній предмет розкоші з певним смисловим значенням. А перші ґудзики було знайдено під час розкопок на місці поселення Стародавнього Рима. Датуються ці екземпляри, як стверджують вчені, третім тисячоліттям до нашої ери.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо сніг не випадав, значить наступний рік буде неврожайним;
  • якщо миші риють нори – чекайте на холоднечу;
  • низько летять хмари – на холод;
  • холодна погода 16 листопада – на голодну осінь;
  • якщо ввечері вдарив мороз, зимою не буде перепаду температур;
  • якщо з труби низько стелиться дим, буде потепління, а якщо пішов вгору – чекайте на мороз.

Джерело: ТСН

Читайте також: У Рівному бігуни долучились до "Марафону у Нью-Йорку, який ніхто не хоче бігти" (ФОТО)