Фото ілюстративне
10 листопада 2021 року - середа. Цього дня виходить перша версія браузера Firefox, а в США Bruce Springsteen & The E Street Band випускають 5-томний альбом з основними хітами. До Нового року залишається 51 день.

Яке сьогодні церковне свято

10 листопада у православних християн - день пам’яті святої і великомучениці Параскеви П’ятниці. Народилася в Іконії (Мала Азія) в III столітті в християнській родині. Після смерті своїх батьків вела тихе і скромне життя, постійно молилася і опікувалася над знедоленими. Численні люди, дивлячись на її богоугодне життя, наверталися до Християнської віри. Через це на неї розлютилися жерці, які кинули її до в’язниці.

У той час до Іконії прибув новий намісник імператора, який повинен був мучити християн. До нього привели Параскевію, яка відразу визнала свою віру. За це її довгий час жорстоко карали. Свята жінка не витримала тортур.

Серед народу великомучениця Параскева дуже шанувалася. На її честь будували храми, які називали П’ятницями. На іконах вона зображується високою і суворою, з сяйливим вінком на голові. Згідно з церковними віруваннями Параскева була покровителькою худоби і полів. Її ікони часто ставили в хаті, щоб в сім’ї панували добробут і щастя. Також до Параскеви прийнято молитися, якщо потрібно захистити домашню худобу від хвороби чи смерті.

Сьогодні святкують іменини: Максим, Іван, Геогрій, Афанасій, Микола, Арсеній, Наум, Кузьма, Нестор, Терентій, Степан (Стефан), Анна (Ганна), Параскева (Параска), Неоніла.

Яке завтра свято в Україні і світі

10 листопада у світі відзначається Міжнародний день вишивальниць. Його започаткували зовсім недавно - в 2013 році. А дата обрана зовсім не випадково. Саме в цей день вшановують пам’ять святої Параскеви Іконійської, яка вважається покровителькою праці вишивальниць.

Також святкують День кіберпсихології - науки, яка вивчає вплив сучасних технологій на людину, встановлює залежності між користувачами та пристроями. Останніми роками вона досить швидко розвивається. Цього дня прийнято вітати всіх, хто причетний до вивчення інтернету та комп’ютерного середовища.

У різних країнах світу цього дня звертають увагу і на Всесвітній день кератоконусу. Це незапальне складне захворювання рогівки ока, коли вона набуває конусної, а не сферичної, форми. Основними спонсорами цього дня є освітня програма Інституту ока Гевіна Герберта, Національний фонд кератоконусу і Каліфорнійський університет в Ірвіні. 10 листопада проводяться різноманітні заходи, які допомагають розповсюдити інформацію про кератоконус в світі, підвищити обізнаність людства про це захворювання, захистити пацієнтів із такою проблемою.

Щороку на цей день припадає і Міжнародний день патології. Подію запровадили 2014 року під керівництвом Королівського коледжа патологів RCPath, щоб відзначити чималий внесок працівників лабораторій та патологічних служб.

Основні спонсори події: Британське товариство гематології і Sonic Healthcare UK. Цього дня проводяться конференції, на яких вивчаються сучасні технології, перспективи використання штучного інтелекту та інноваційні засоби у цій сфері. На честь свята організовують круглий стіл, в якому беруть участь лікарі, професори, вчені і консультанти з різних країн.

В світі відбувається також святкування Всесвітнього дня науки за мир і розвиток , який започаткували на Всесвітній науковій конференції, що відбувалася 1999 року в Будапешті. Але офіційно свято запровадили на генеральній конференції ЮНЕСКО в 2001 році.

У світі святкують Всесвітній день молоді, який був запроваджений на честь заснування в Лондоні Всесвітньої організації демократичної молоді (10 листопада 1945 рік). Щорічно цього дня проводять фестивалі. Перший пройшов в 1947 році.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало прикмет на 10 листопада:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо на деревах тримається іній, скоро буде морозно;
  • місяць оточений колом – чекайте на бурю;
  • ранішній туман означає, що скоро буде відлига;
  • поки на вишні тримається листя, зима не прийде;
  • якщо в цей день побачити білку, значить, буде потепління.

На Параскеву П’ятницю парубки намагалися постувати. Вважалося, що так можна отримати хазяйновиту і вродливу дружину. Дівчата ж просили: "П’ятінка, моя матінка, допоможи хоч ти, щоб мені замуж піти”. Також молилися, щоб чоловік попався непитущий.

Джерело: ТСН

Читайте також: На Рівненщині очікують нічні заморозки