Фото ілюстративне
8 листопада 2021 року – понеділок. До Нового року залишається 53 дні.

Яке сьогодні церковне свято

8 листопада святкують День пам’яті великомученика Дмитрія Солунського (в католицькій церкві – св. великомученика Дмитрія Мироточця). У народі називають "Святого Дмитра" або просто "Дмитра".

Дмитра Солунського пронизали списами римські воїни за віру в 306 році. Він отримав християнське виховання та отримав місце проконсула Фессалонікійської області в день свого повноліття, замінив на посту батька. Проте Дмитрій не переслідує християн, як того потребує його посада. Він починає відкрито навчати місцевих жителів християнству та викорінювати поганські традиції. Після його геройської смерті Господь прославив Дмитрія багатьма чудесами. Зокрема, мироточивістю та нетлінністю тіла.

На іконах Дмитрій часто зображується зі списом в руках. Тому це свято пов’язують з захистом рідної землі, патріотизмом. У Дмитрову суботу, яка цьогоріч припала на 6 листопада, справляють останні осінні поминки померлих.

Сьогодні іменини святкують: Дмитро, Афанасій, Марк, Василь, Антон.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

Саме сьогодні у світі починається Міжнародний тиждень науки та миру (International Week of Science and Peace). Вперше його було проведено у 1986, який Генеральна Асамблея ООН оголосила роком миру. Офіційний статус свято набуло в 1988 році. У Міжнародний тиждень науки та миру проходять різноманітні семінари, лекції, конференції, які допомагають поширювати інформацію про забезпечення миру завдяки науково-технічному прогресу.

У другий понеділок листопада традиційно в світі відзначають День сиріт (World Orphans Day), який у США започаткував благодійний фонд The Stars Foundation. Це свято призване донести до людей інформацію про необхідність допомоги дітям, що залишилися без батьків внаслідок військових конфліктів, стихійних лих чи нещасних випадків.

Жителями різних країн відзначається досить цікаве свято – Всесвітній день без Wi-Fi. Людству пропонують на цілу добу відмовитися від використання безпровідного підключення до інтернету. Головною метою є підвищення обізнаності про те, які ризики для організму несе постійне використання глобальної мережі, а також допомогти більше спілкуватися без соціальних мереж та сайтів. Свято було запроваджене Міжнародною федерацією захисників довкілля FAI (Венесуела) в 2016 році.

Щороку відзначають Міжнародний день радіології та День рентгенівських променів. Саме 8 листопада 1895 року професор фізики Вільгельм Рентген у німецькому місті Вюрцбурзі випадково відкрив промені, які здатні проходити крізь непрозорі тіла, просвічуючи їх. Вони отримали назву Х-промені.

Цікавий факт – український фізик Іван Пулюй став відкривачем рентгенівських променів ще у 1881 році. На міжнародній електротехнічній виставці він показав трубку, яка випромінювала такі ж промені. Проте, виставка мала технічний характер, а тому в його відкритті не побачили цінності для медицини.

У США цей день називають Dunce Day. Свято присвячене шотландському філософу-теологу Іоанну Дунсу Скоту, який помер цього числа в 1308 році. Він вірив в теорію, що носіння конусних капелюхів допомагає людині збільшити її здатність до навчання та примножити свій потенціал.

В 21 сторіччі існує велика кількість людей з різноманітними розладами, які заважають навчатися на рівні однолітків. Наприклад, дислексія (нездатність освоїти навички читання), дисграфія (нездатність до грамотного писання), диспраксія (порушення координації руху). Тому цей день вважається дуже важливим, адже допомагає в розповсюдженні інформації про таких людей.

Також святкується Всесвітній день урбанізму (містобудування). Його заснували в 1949 році, хоча першу пропозицію про створення такого свята вніс професор університету Буенос-Айреса, Карлос Марія делла Паолера, ще на початку 1940-х. Воно допомагає привернути увагу до розвитку інфраструктури міста та урбанізму.

8 листопада можна вітати з професійним святом всіх, хто причетний до містобудування: будівельники, конструктори, архітектори, прораби, проектувальники, забудовники, малярі та інші.

Народні прикмети і традиції

У цей день з давніх-давен існували певні прикмети:

  • на Дмитра відлига – зима буде мокра і тепла, а весна рання;
  • на Дмитрія немає снігу – зиму можна ще не чекати;
  • потрібно дивитися, який сьогодні день: якщо випав сніг – весна буде пізньою;
  • до Дмитра зима не вступає в свою силу;
  • якщо дме холодний вітер, а земля замерзла – до свят снігу не чекайте;
  • на Дмитра сніг і мороз – весна буде холодною;
  • день Дмитра теплий – весна буде м’якою і ранньою;
  • якщо йде дощ – до Введення буде багато снігу;
  • якщо вже випав сніг – листопад буде морозяним і холодним;
  • вітряно і земля замерзла – до Нового року снігу не буде;
  • кури ходять до темна – завтра чекайте негоди.

Наші пращури вірили, що Дмитрій приносить зиму. Тому, навіть, якщо в цей день була тепла погода, люди старалися виходити в теплому одязі, аби не накликати морозів.

На Дмитрія завершувався сезон весіль. Якщо до цього часу дівчину не засватали, то цей рік для неї вважався втраченим. Навіть існувала приповідка: "До Дмитра дівка хитра, а по Дмитрі хоч комин витри". Тобто, якщо до цього можна було перебирати женихами, то тепер згодиться будь-хто.

Джерело: ТСН

Читайте також: Рівненський драмтеатр відновлює роботу вже цього тижня