Люди обурені новими тарифами. Під стінами облдержадміністрації зібралися мітингувальники. Туди вони прийшли перед нарадою щодо тарифів. Голова облдержадміністрації, міський голова, чиновники, нардепи, депутати та голови ОСББ. Усі вони зібралися, аби обговорити наболіле та вирішити, що робити далі зі тарифами. Чи вдалося дійти якогось рішення - у сюжеті Анастасії Ковальчук.

Під стінами облдержадміністрації зібралися мітингувальники. Вони обурені новими тарифами на тепло.

Люди прийшли саме сюди не випадково. Адже 18 жовтня керівництво області та Рівного, і міські, і народні депутати, а ще голови ОСББ зібралися, аби вирішити що робити із ціною на тепло далі. Люди забили на сполох після того як на засіданні виконавчого комітету прийняли новий тариф для населення. Замість 1900 гривень за гігакалорію - близько 2700 гривень. Тобто зросла вартість тепла на понад 40%.

Міський голова та секретар Рівнеради дорогою на нараду поспілкувалися із мітингувальниками. Цього року центральна влада вперше частково переклала відповідальність за опалювальний сезон на органи місцевого самоврядування. Тож цю нараду зібрали для того, аби врегулювати вартість тепла для населення. Рівняни обурилися, що серед присутніх немає представників "Рівнетеплоенерго".

Коли жінка говорить про боротьбу між фракціями, йдеться про Віталія Коваля та Олександра Третяка. Голова облжержадміністрації за сумісництвом ще й очільник фракції "Слуга народу" у міській раді. На нараду він запросив і інших слуг, трьох народних депутатів - колег по партії. А ось Олександр Третяк представляє "Європейську солідарність", яка і влаштувала мітинг напередодні наради. Чи це боротьба фракцій чи це конфлікт задля відстоювання інтересів громади, але вирішувати що робити із тарифом на тепло - таки доведеться. Адже люди вже забили на сполох.

Нарада тривала близько двох годин. У підсумку зазначив міський голова, для того, щоб запустити у місті опалювальний сезон, тариф мусили прийняти яким би він не був. Олександр Третяк запевнив, на наступній сесії винесуть питання скасування рішення міськвиконкому щодо тарифу на опалення. А далі шукатимуть можливість компенсації частини вартості тарифу з міського бюджету. Йдеться про щонайменше 80 мільйонів.

Віталій Коваль зазначив, проблема ще й в тому, що послуги з теплопостачання надає приватна компанія, а не комунальна. І розрахунки подані до управління економіки були надані підприємством. Основна мета зараз - повернутися до тарифу минулого року як зробили вже в 21 місті України, додає Віталій Коваль. Для цього є механізми компенсації. Значна частина повинна надійти із податку на доходи фізичних осіб.

Учасники наради пообіцяли влаштувати ще одну зустріч. Аби остаточно вирішити як діяти далі. Зокрема, планують визначити скільки саме грошей потрібно компенсувати, аби для рівнян тариф не змінився в порівнянні з минулим роком. Результат цих гарячих дискусій - рівняни побачать в платіжках.

Читайте також: У Рівному під стінами облдержадміністрації відбувся пікет через тариф на тепло