1-ше вересня за колючим дротом. День знань відзначили у Городищенській виправній колонії № 96. Цьогоріч за парти сіли 36 учнів. Навчатимуться починаючи з 9-го класу. Засуджені, як і у звичайних школах будуть отримувати оцінки та складатимуть іспити. Про те, як минуло свято для тих, хто у неволі - бачила наша Яна Євтушок.

 Приймають підручники, сідають за парти та отримують настанови від учителів. Здавалося б, усе як у звичайній школі. Щоправда, в неволі. У Городищенській виправній колонії відбувають покарання засуджені за тяжкі і особливо тяжкі злочини. Убивці, розбійники, грабіжники, злочинці пов’язані з незаконним обігом наркотиків. Втім, десятки з них прагнуть виправитись. Ба більше, отримати освіту.

На святі Першого дзвоника педколектив навчального пункту разом із адміністрацією колонії привітали засуджених з Днем знань та побажали успіхів в навчанні.

Відтак, засуджені зможуть спілкуватися у групах, читати, писати та пізнавати нове. Цьогоріч за парти сіли 36 учнів. У колонії є бібліотека, де можна взяти підручники, щоб вивчати шкільні предмети.

Через рік, бажаючі також зможуть отримати освіту в професійно-технічному училищі при колонії. Деякі з них здобуватимуть вже другу.

В професійно-технічному училищі теж сьогодні відзначили День знань. Тут навчання проводиться у 2 семестри. На першому навчають кранівників, кочегарів та токарів. На другому - верстатників, слюсарів-електриків та кравців. В групі переважно до 15 студентів. В педколективі 5 викладачів. Навчання триває 4 з половиною місяці.

До слова, через обмежене фінансування, засуджені самі виготовляють парти та інші предмети для навчання. Вже навіть сконструювали кран, на якому студенти практикуються.

Зазначимо, бажаючі мають можливість отримати і вищу освіту, з допомогою дистанційної форми навчання.

До слова, після урочистостей, вихованцям колонії провели підготовчі заняття до навчального року. Загалом уроки в них триватимуть по 45 хвилин. Навчатимуться згідно розпорядку дня засуджених. 

 Читайте також: День знань у сільській школі на Рівненщині: до першого класу пішли троє дітей (ВІДЕО)