Усі ми звикли до довгих шкільних лінійок з промовами, віршами та урочистостями, які можуть тягнутися годинами. Наші журналісти побували у школі, де свято знань тривало кілька хвилин. А все тому, що до першого класу там йдуть лише троє учениць. Скільки загалом учнів у цій школі та чому дітей так мало - знає Анастасія Ковальчук.

 В невеликому дворику біля сільської школи тривають останні приготування до Дня знань. На пурпурових шторах прикрашених гілками винограду напис - "з 1 вересня!". Такий атрибут свята напередодні підготували батьки. Всі в зборі, окрім одного учня. Ось і Роман добігає з мамою. Його відсутність було легко помітити, адже в Решуцькій школі навчається всього десять дітей.

Без мікрофонів та надмірних урочистостей, але з радісним настроєм. Ці три дівчинки - єдині хто цього року йде в перший клас Решуцької початкової школи.

Діти, як і у кожній школі, по черзі розповідають вірші. Далі - слово вчителям та батькам. Врешті, традиційно лунає перший дзвінок. І після гімну діти вирушають за шкільні парти. В Решуцькій школі завжди було небагато учнів. Нині тут об'єднаний клас-комплект із другокласників та третьокласників. І новоспечені школярки, які навчатимуся за індивідуальною формою.

Коли діти закінчують четвертий клас - вони змушені переходити в інші школи. Щоправда, відстань до найближчого закладу - два-три кілометри. Зараз старші діти доїжджають з батьками або ж ходять пішки. Адже автобусу для довозу учнів громада немає. До слова, ця школа потрапила під реорганізацію. Інна Поліщук каже, поки на дітей це ніяк не вплине.

А ось батьки залишаються схвильовані такими реформами. Кажуть, за школу потрібно щороку боротися. Троє дітей Наталії Карпюк пішли вчитися саме сюди.

Питання реорганізації неабияк схвилювало цього літа і батьків, і вчителів. Люди перекривали дороги, виходили на протести. Напередодні ми спілкувалися на цю тему із очільником обласного управління освіти. Він каже, такі зміни необхідні.

Як зазначив, Петро Коржевський в області близько 20 шкіл цього року модернізували освітнє середовище. Проте, залишаються батьки, які проти таких змін. Як ось до прикладу, в Решуцьку. Хоч тут і навчається 10 дітей, місцеві говорять, що захищатимуть свою школу до останнього.

 Читайте також: 1 вересня у Вараському районі стартував велозаїзд до Білого озера