Дистанційне чи очне. Яким буде новий навчальний рік багато в чому залежить від освітян області. Кабмін ухвалив постанову згідно з якою працівники шкіл, дитячих садочків та вишів зможуть працювати у звичному режимі - якщо 80 відсотків колективу матиме щеплення від коронавірусу. Це стосується "жовтої" зони. Нині Рівненщина ще у "зеленій", однак кількість захворювань зростає. Що думають про це самі освітяни та хто ризикує бачити своїх учнів лише через монітор комп'ютера - дізнавалась Катерина Савченко.

Це вчителька початкових класів 18 рівненської школи Юлія Богдан. Жінка вже отримала першу дозу вакцини від коронавірусу. Наступного тижня планує зробити й другу дозу.

Педагог каже, вчителі не хочуть дистанційної освіти, а це суттєвий стимул вакцинуватися.

Згідно з новою постановою Кабміну, якщо регіон з зеленої перейде до жовтої зони епіднебезпеки через зростання захворюваності на ковід, а у навчальному закладі менше 80 відсотків щеплених працівників, то цей заклад переходить на дистанційне навчання. 18 рівненська школа у лідерах. З 81 працюючого педагога, 44 вже імунізувалися. З 26 працівників технічного персоналу - 18 теж зробили щеплення. Тож загальна цифра по школі - 57 відсотків.

Така впевненість є, бо ж проводили моніторинг та профілактичні розмови. Уся адміністрація закладу першою зробила щеплення.

Загалом у Рівному вакциновано 36 відсотків працівників освіти.

Це зробити реально. Результати вакцинації працівників Селецької школи на Дубровиччині це підтверджують. Вони перетнули вісімдесятивідсотковий бар'єр. Там щепилося 97 відсотків освітян. Загалом ж по області це зробило менше половини людей з цієї категорії. Найгірша ситуація на Поліссі.

Релігійна складова у поліських куточках області не повинна впливати на знижену кількість вакцинації, кажуть експерти.

На Рівненщині працює понад 100 пунктів щеплення. Вони роззосереджені по області, тому можливість щепитися у освітян є. А ще є недопрацювання на місцях, каже Сергій Подолін.

І якщо школи та вищі навчальні заклади мають можливість таки перейти на дистанційне навчання, то батькам маленьких дітей, які відвідують дитячі садочки, буде ой, як непереливки. Бо ж у жовтій зоні без щеплених 80 відсотків працівників ДНЗ, їм доведеться або шукати нянь, або залишитися без роботи. 

Читайте також: "Пішов в магазин і зробив щеплення": у Рівному стартувала вакцинація від ковіду у спальних мікрорайонах (ВІДЕО)