На міського голову Рівного відкрили кримінальне провадження. А все через ромів. Кілька тижнів тому Олександр Третяк заявив, що "всіх ромів посадить в автобус та вивезе у Закарпаття". Щоправда пізніше мер вибачився за свої слова, але це його не врятувало. У словах міського голови правоохоронці помітили дискримінацію за етнічною ознакою. І відкрили кримінальне провадження. Тепер меру Рівного загрожує штраф або обмеження волі. Подробиці - у сюжеті.

Штраф або обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади строком до трьох років. Саме таке покарання загрожує міському голові Рівного Олександру Третяку за статтею, згідно з якою на нього відкрили кримінальне провадження. Все через висловлювання в адресу осіб ромської національності. "Усіх запакуємо в автобус і вивеземо в їхнє рідне Закарпаття" - саме так він висловився в ефірі одного з місцевих ЗМІ.

Пояснення такій різкій риториці міського голови - це проблема злочинності та жебракування, хуліганства та криміналу серед осіб ромської національності. Зокрема, що стосується притягнення останніх до відповідальності.

В соцмережах рівняни в цілому позитивно реагували на такі висловлювання міського очільника, однак зрозумівши, що воно містить в собі дискримінацію за етнічною ознакою - мер вибачився.

Однак вибачення нічого не змінило. В ідентичний скандал з ромами потрапив і міський голова Івано-Франківська. Тоді за ромів та рівність усіх перед законом виступив сам міністр внутрішніх справ.

Різниця між міськими головами Рівного та Франківська, хіба в їх партійній ідеології. Коли Марцінків представник "Свободи", яка виступає в першу чергу за інтереси української нації. То Олександра Третякя вибрали як кандидата, який балатувався від партії, яка сповідує проєвропейські цінності та рівність усіх перед законом.

Судячи з усього, мер навряд чи мав на увазі буквальне виконання того, про що заявив у прямому ефірі. В наслідку - все виглядає як спекуляція на серйозній для рівнян проблемі, адже за втілення такого наміру в життя скоріше за все штрафом все не обійшлось би. А він поки що цілком реально загрожує міському голові Рівного. До слова, сам Олександр Третяк поки що дане питання коментувати відмовився.

Читайте також: Парад вишиванок на сесії Рівнеради: що "вишивали" депутати? (ВІДЕО)