Від ретро-посиденьок та "музею на колесах" до встановлення пожежних гідрантів та закупівлі медичного обладнання. Учора, 14 червня, відбулась друга частина презентації проєктів громадського бюджету. На що їх автори планують витратити бюджетні кошти та яку оцінку проєктам надали профільні спеціалісти - дізнавався Дмитро Тригубець.

Учора відбулась друга частина презентації проєктів бюджету участі - на даному етапі автори почули відгуки та зауваження від профільних спеціалістів, аби мати змогу удосконалити власну ідею. Серед презентованих сьогодні проєктів - чимала частка культурних. Різного роду події та фестивалі: свято вулиці Поштової, ретро-посиденьки, встановлення Дідуха, фестивалі бальних танців та створення "Музею на колесах". Останнім проєктом, його автор пропонує реставрувати тролейбус Шкода 9Тр, якому уже понад 40 років та зробити з нього пересувний музейний пункт.

Цей проєкт має бюджет у мільйон гривень. Що до інших ініціатив - то це здебільшого культурні події - бюджет яких стартує від сотні тисяч і до понад пів мільйона. Однак не тільки "пофестивалити" за кошти громади мають на меті жителі нашого міста. Серед інших категорій - галузь охорони здоров'я. Проєкт "Стоп інсульт", який передбачає закупівлю діагностичного обладнання та розробку індивідуальних планів реабілітації.

Серед інших - проєкт, яким передбачено ремонт амбулаторії №4, та створення комфортних умов для дітей в ЦПМСД "Ювілейний". 

В категорії охорони здоров'я, окрім згаданих, були також проєкти з профілактики раку шийки-матки шляхом вакцинації, соціальна промкомпанія з домедичної допомоги та благоустрій території навколо амбулаторій №3 та №4. А також окремо можна виділити проєкт з багаторівневої парковки, який на думку автора зміг би вкластись у бюджет з одного мільйону гривень. Як зазначає начальник управління охорони здоров'я, ідея хороша, але втілити її за рахунок бюджету участі неможливо.

Серед представлених проєктів - ідея представника ДСНС щодо встановлення наземних пожежних гідрантів. За його словами, запас води, з яким вони приїздять на місце пожежі, розрахований на кілька хвилин гасіння пожежі - тому за 1 мільйон гривень Владислав Соколов хоче встановити 22 таких гідранти. Також рівнянка Олександра Макогон хотіла б бачити у парку Шевченка - дитячий майданчик вартістю в один мільйон гривень, з цього приводу вступила в дискусію заступником начальника профільного управління.

У серпні координаційний комітет планує визначитися з проєктами, які відповідають усім вимогам Положення про громадський бюджет Рівного та призначити терміни голосування.

Читайте також: У Рівному облаштовують нову відпочинкову зону (ВІДЕО)