Вони дають шанс на життя тим, хто цього потребує. Добровільно віддають кров для подальшого переливання хворим. 14 червня у світі відзначають День донора крові. Цього дня чимало рівнян вирішили здати її вперше. З ними спілкувалася Анастасія Ковальчук.

Тарас регулярно здає кров. Зазвичай, робить це раз на три місяці. Каже, тим хто ще не був донором - потрібно спробувати. Вперше на станції переливання сьогодні пані Вікторія з колегами. Розповідає, прийшли сюди з нагоди Дня донора крові, який відзначають 14 червня.

Вікторія додає, напередодні дотримувалися всіх рекомендацій медиків: не вживали алкоголь та пігулки. До слова, чимало працівників станції переливання також є постійними донорами. Майя Гнатюк працює тут більше тридцяти років. За цей час вона і сама неодноразово здавала кров. А нині носить звання почесного донора України.

Протягом року через обласну станцію переливання крові проходить до 12 тисяч донорів. За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, мінімально необхідний запас крові можуть забезпечити 33 донації на 1000 людей. Нині в Україні цей показник вдвічі менший. Хоча потреба у крові є завжди. Її доставляють в більшість медзакладів по всій області.

Кров зберігають в холодильниках, де постійно підтримують необхідну температуру. Коли приїжджає представник медзакладу, він забирає рідину через спеціальне віконечко. А ось плазма зберігається на станції переливання значно довше. Адже для того, аби зберегти білкову структуру, її заморожують на пів року. Лише так плазма буде придатною для подальшого використання. В приміщенні - більше 10 тон плазми. Іван Рябченко називає це місце "святеє святих"

Якби не донори, які погоджуються віддати свою кров, заготовляти таку кількість крові щороку не вдавалося б. Так само як і рятувати сотні життів.

Читайте також: Заступився за доньку: деталі побиття дівчинки в Омеляні