"Запакувати всіх ромів та вивезти на Закарпаття". Така заява прозвучала нещодавно в ефірі на радіо від міського голови Рівного. Адже останнім часом діти ромської національності поводять себе з перехожими дещо агресивно. Втім уже наступного дня міський голова вирішив вибачитись за сказане. Чому, розповість Ольга Мосійчук.

Жебракування ромів на вулицях - явище звичне. Особливо на вокзалах та ринках. Дехто поводиться спокійно, інші прохачі поводять себе нахабно. Ось яке відео зафільмували нещодавно працівники одного з кафе. Малі прохачі плюють на двері закладу, бо їх попросили звідти вийти.

Рівнянка Тетяна теж постраждала від малолітніх ромів. Каже, останні хотіли поцупити її сумку.

Побачити ромів у Рівному зараз нескладно. На залізничному вокзалі їх багато. Семирічна Аміна та восьмирічна Жасміна теж просять гроші у людей.

Зустріли тут і Діану. Їй 24 роки. Нещодавно стала мамою. Запевняє, всі їхні діти поводяться чемно.

У поліції кажуть, останнім часом заяв щодо протиправних дій ромів - не надходило. У протилежному випадку вони б понесли відповідальність за хуліганство.

Додає, рівняни скаржаться на ромів. У соцмережах. Втім цього не достатньо. Про цю ситуацію висловив свою думку і міський голова. 9 червня в ефірі на радіо заявив, що "всіх ромів запакує в автобус і вивезе в їхнє рідне Закарпаття". Але силою цього робити не можна, наголошує адвокатка Тетяна Блащук.

Втім наступного дня міський голова передумав вивозити ромів, отримавши шквал критики у свій бік. Сьогодні вирішив вибачитись перед людьми ромської національності.

Або не захотів повторити долю свого колеги, міського голови Івано-Франківська. Який також грозився "запакувати ромів в автобус та вивезти на Закарпаття" за порушення ними карантину. А наступного дня теж вибачився за сказане. Проте кримінальну справу проти нього таки відкрили. То ж чи боротиметься якось міська влада проти хуліганських дій дітей ромської національності та чи вивезуть їх на Закарпаття - питання залишається відкритим.

До слова, на сайті міської ради зареєстрували петицію про "Притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності ромського населення". Петиція уже набрала 241 голос із 250 необхідних лише за 4 дні. Тож невдовзі міський голова Рівного знову розглядатиме це питання. 

Читайте також: У Рівному на базі відпочинку нечистоти зливають у річку Устю (ВІДЕО)