Бджоли гинуть, а ніхто не реагує. Кілька років поспіль пасічники страждають від діяльності агрохолдингу. На полях розпилюють пестициди, натомість вмирають бджоли. Цього року, у квітні, ситуація повторилася, однак винних і досі не знайшли. Чому - дивіться у сюжеті.

Чому гинуть бджоли. На це питання чітку відповідь можуть дати пасічники. А ось Держпродспоживслужба із висновками не поспішає. Цієї весни знову загинули мільйони бджіл, зокрема в Рівненському районі. Винних досі не знайшли.

Власники вуликів переконані, комах отруїли пестицидами. До пана Богдана вже не вперше приїздили фахівці Держпродспоживслужби, аби відбирати проби на дослідження в лабораторії. Поруч із його пасікою - поле, де вирощує кукурудзу агрохолдинг "Акріс Агро".

Проте, пестиди таки вносили, каже пасічник. Декілька днів тому. Якщо пройти трохи далі помітні сліди оприскувача. Пасічник вважає, від пестицидів можуть постраждати і люди.

Аби дослідити, чи справді померли бджоли від пестицидів, потрібна сертифікована лабораторія. Такої на Рівненщині немає. Тож власним коштом пасічники змушені відправляти зразки в київський інститут токсикології. В 2019-му пану Богдану це обійшлося в 16 тисяч гривень. Чоловік показує висновок експертів, в якому йдеться, що комахи загинули саме від впливу пестицидів. А ось що трапилося із бджолами цього року - поки невідомо. Держпродспоживслужба дослідила, що причина не в інфекціях.

Що сталося із бджолами цієї весни та чи пов'язано це з діяльністю агрохолдингу "Акріс Агро" не знають і в облжержадміністрації.

Ми залишаємо право за агрохолдингом підтвердити або спростувати цю інформацію. Журналісти неодноразово намагалися зв'язатися із "Акріс Агро": і за адресою в Рівному, і за різними телефонами. Однак, коментарів так і не надали.

А поки Богдан Лимар готує позов до суду. Як і інші пасічники, він відновлює загиблі сім'ї комах. Хоч бджолярі знають, що ситуація може повторитися наступного року. З такою тенденцією, колись українські поля вже не буде кому запилювати.

Читайте також: Працюють по 12 годин на добу: як відбувається ремонт дороги Рівне-Луцьк? (ВІДЕО)