Штовханина, бійка та протести. Пленарне засідання обласної ради опинилось під загрозою зриву через сутичку. Її причиною стало провальне голосування за рішення про фінансування новоствореного департаменту охорони здоров'я та цивільного захисту. Чому голова облдержадміністрації вирішив створити нову для України управлінську інституцію та чому за її фінансування не проголосувала депутатська більшість, і чим це загрожує медичній галузі області - розповість Дмитро Тригубець.

Пленарне засідання рівненської обласної ради. В переліку порядку денного понад 70 питань. Нічого не віщувало біди, адже попередньо повідомили що питання про недовіру між топ-посадовцями області з розгляду зняли. Засідання почали з роздачі нагород та прийняття обласних програм. Однак коли питання дійшло до внесення змін до бюджету та виділення коштів передбачених для фінансування новоствореного департаменту - напруга у сесійній залі помітно підвищилась.

Управління охорони здоров'я та цивільного захисту після об'єднання в департамент, що є прецедентом для України, опинилось без фінансування. Цей процес співпав з рішенням суду про поновлення на посаді екс-начальника управління охорони здоров'я - Юрія ОСІПЧУКА. Експерти кажуть, що намір об'єднати структури був реалізований аби залишити на посаді чинного керівника ОЛЕГА ВІВСЯННИКА.

Однак позиція обласної ради стала безкомпромісною - коштів новоствореній управлінській інституції не дали. А отже медики залишились без заробітніх плат, а лікарні без фінансування. І це в час глобальної пандемії коронавірусу.

Поки рівненський політичний олімп воює за посаду - у заручниках та без грошей залишається уся медична галузь області. Ситуація у залі пленарного засідання досягла своєї кульмінації. Словесні аргументи у сторін - закінчились.

Вже після бійки, яку швидко зупинили, голови усіх фракцій покинули сесійну залу. Пішли на погоджувальну раду, аби досягти компромісу. Сесію продовжили, однак напруга у залі пленарного засідання залишилась. Дана ситуація унікальна, адже винні в ній обидві сторони конфлікту. Поки одні заради своєї людини на посаді, створюють новий департамент, інші, які з цим не згодні - рубають з плеча та створюють катастрофу у цілій галузі в області. Яка до слова зараз є чи не найважливішою. Обурені працівники медичної сфери вже після конфлікту намагались з'ясувати - чому через рішення посадовців та депутатів вони повинні працювати на волонтерських засадах.

Фактично - між сторонами йде битва за крісло очільника головного чиновника в медичній сфері. А хто в цей час буде оплачувати медикам заробітні плати - питання відкрите.

Можливо обласним обранцям та чиновникам потрібно не воювати за прихильність людей та тягнути ковдру кожен на свою сторону, а спільно працювати над проблемами та їх вирішенням. До слова Голова Рівненської Облдержадміністрації Віталій Коваль заявив про те, що найближчим часом ініціює позачергову сесію - необхідну кількість підписів зібрано. Усе аби таки вирішити питання з фінансуванням медичної галузі області.

Читайте також: Працюють по 12 годин на добу: як відбувається ремонт дороги Рівне-Луцьк?