В останні місяці рівненські новини пістрявіють повідомленнями про пожежі в місті та регіоні. Від початку року ДСНС повідомляла про сотні загорянь: в обласній держадміністрації, рівненському драмтеатрі, на сміттєпереробному заводі, в торговельному центрі, у ліцеї в Сарнах та гриль-барі у центрі Рівного. Лише за один тиждень з 10 по 17 травня вогнеборці Рівненщини ліквідували 34 пожежі у різних населених пунктах регіону. Найчастіше горіли склади, багатоповерхівки та приватні будинки.

Практика показує, що від шквалу вогняної стихії, як і від витоку газу чи затоплення, не застрахований ніхто. Рівняни здебільшого покладаються на щасливий випадок і "може, пронесе", не володіючи інформацією про те, як захистити власне помешкання та майно. Разом із охоронним холдингом "Шериф" розібралися, які загрози можна попередити і як це зробити.

Зупинити пожежу на етапі загоряння

Ризик виникнення пожежі є практично у будь-якому сучасному приміщенні, оснащеному електрикою чи газовим обладнанням. Найчастіше причинами стають коротке замикання через використання несправних електроприладів або звичайна людська недбалість, коли, наприклад, вогонь від плити поширюється на побутові речі, як це було у приватному будинку в Демидівці. І якщо електроприлади ми можемо регулярно перевіряти та замінювати, коли вони виходять з ладу, людський фактор все одно неможливо викинути.

На допомогу можуть прийти сучасні технології. Приміром, попередити пожежу допоможуть датчики задимлення:

  • такий датчик встановлюється у приміщенні, де є ризик виникнення пожежі;
  • він фіксує наявність видимих частинок диму у повітрі;
  • зафіксувавши їх, він вмикає пожежну сигналізацію;
  • миттєво передає тривожний сигнал на телефон власника, що дозволяє вчасно зреагувати на загрозу;
  • додатково датчик може надсилати сигнал на пульт охоронної компанії, яка може відреагувати на інцидент за відсутності власника помешкання.

Завдяки тому, що датчик реагує не на високу температуру, а на сам факт задимлення, загорання можна ліквідувати на ранній стадії до переростання вогню в повноцінну пожежу. Такі датчики працюють автономно (однієї батарейки вистачає приблизно на 3 роки), тож пожежу буде попереджено, навіть, якщо вона станеться через аварію електросистем.

Не нюхом єдиним: як зафіксувати витік газу?

Ну добре, з відкритим вогнем розібралися. Та на пожежах потенційні загрози для нашого житла (і життя!) не завершуються. Попри зі школи завчене правило «відчув запах газу - дзвони 104», іноді буває вкрай складно вчасно виявити проблему та усунути її. До того ж, у розпал пандемії коронавірусу не варто довіряти свою безпеку винятково власному нюху.

Сучасні побутові датчики ефективно відстежують концентрацію природного, вуглекислого або чадного газу в повітрі та сповіщають про їх надлишок власника помешкання за допомогою звукового сигналу. Просунуті моделі можуть надсилати сповіщення на телефон і навіть викликати газову службу. Завдяки невеликому розміру вони досить мобільні у використанні можуть працювати від мережі або від акумулятора, залежно від моделі.

Нагадуємо про прості правила безпеки поводження з газом:

  • використовуйте газ економно та не залишайте ввімкнені газові прилади без нагляду навіть на короткий час;
  • постійно відстежуйте справність газових приладів та вентиляції;
  • регулярно провітрюйте приміщення;
  • зафіксувавши витік газу, негайно перекрийте газові вентилі, покиньте приміщення та викличте службу газу за телефоном 104.

Ризик затоплення: людино, допоможи собі сама

Затоплення сусідами, або й власною сантехнікою - значна загроза для вашого помешкання, яку у випадку її виникнення доведеться "розгрібати" самотужки, адже екстреної аварійної служби на такий випадок в Україні немає.

Утім, є методи, які допоможуть мінімізувати ризик аварії, а отже, й потенційні витрати у такій ситуації:

  • укріпіть найбільш ризикові для протікання зони гідроізоляцією;
  • обирайте якісний матеріал для труб (поліпропілен або зшитий поліетилен), приділяйте увагу якості сполучної арматури (колекторів і кранів);
  • користуйтеся фільтрами та редукторами для води: вони продовжать життя сантехніки;
  • залучайте для монтажу гарних фахівців, які після встановлення системи проведуть тестування її в режимі підвищеного тиску;
  • встановіть захист від протікання: сигнал з пульту управління автоматично перекриє систему водопостачання, якщо датчик зафіксує воду в неналежному місці. Навіть якщо вас немає вдома, ризик затоплення буде усунено без вашої участі;
  • користуйтеся якісними приладами та регулярно проводьте профілактику систем водопостачання та каналізації з залученням фахівців.

Для безпеки Вашого будинку обирайте охоронний холдинг "Шериф"!

КОНТАКТНІ ДАНІ:

Адреса: Рівне, вул. Курчатова, 18А (2 поверх, офіс №201)

Телефони відділу продажів: +38 (098) 189 80 80

Сайт: https://sheriff.com.ua/uk/rovno/

Електронна адреса: r.falion@rivne.sheriff.com.ua

Читайте також: Як захистити свій дім у сезон відпусток і не стати жертвою квартирних пограбувань у Рівному?