500 мільйонів гривень - на інтернет. З держбюджету цього року виділять кошти на проведення швидкісного інтернету. Йдеться про державну програму Міністерства цифрової трансформації. Чимало населених пунктів на Рівненщині досі залишаються без зв'язку із мережею. В одному з таких побувала Анастасія Ковальчук. Як люди живуть без інтернету та чи треба він їм - у сюжеті.

Малятин розташований за більше як 20 кілометрів від райцентру - Гощі. Дістатися сюди можна по бруківці або ж польовою дорогою. У селі немає провідного інтернету та ще й неякісний мобільний зв'язок.

У цих селах зі зв'зком також проблеми. Тож і школярі, і педагоги виходили із ситуації як могли. Вчителі ділили один модем ледь не погодинно. Діти зв'язувалися телефоном, а дехто навіть їхав до родичів, в яких є інтернет. До слова, користуватися мережею вчать за підручниками та відео. Адже на уроках інформатики зайти в інтернет можливості немає.

Проте, проблема згодом може зникнути. У Малятині та інших селах Гощанської громади можуть провести інтернет за державною програмою. Відповідну заявку до Міністерства цифрової транформації вже подали. Та чи потрібно це місцевим?

Василь каже, йому інтернет не треба. Бо працює в лісі і на таке часу немає.

А ось для молоді Малятина інтернет потрібний. Місцеві розповідають, аби зайти в мережу, вони збираються в певних частинах села, де ловлять 3G.

У Гощанській громаді 11 сіл без оптичного інтернету. Заступник селищного голови каже, заявки в Мінцифри подали, однак їх повернули через начебто завищені ціни. До слова, проведення інтернету в деякі населені пункти Гощанської громади може обійтися в більш як пів мільйона гривень.

Андрій Ткачук не виключає того, що всі провайдери можуть відмовитися. Тоді села так і залишаться без інтернету. Схожа проблема виникла і в Костопільській громаді. Там подали дві заявки.

Загалом в області 241 село, де немає швидкісного інтернету. Підключити його за гроші з державного бюджету зможуть не всі. Адже є певні умови.

На Рівненщині очільники сорока громад вже виявили бажання провести інтернет за кошт держави. Проте, враховуючи ціни, що пропонують провайдери, невідомо чи всі охочі скористаютсья субвенцією. Адже на всю Україну готові виділити 500 мільйонів гривень.

Читайте також: Історична база даних Рівного не працює (ВІДЕО)