Міська рада Рівного не збільшила відсоток співфінансування містом Муніципального проекту сталого розвитку. Це означає що 40% витрат на капітальні ремонти та покращення благоустрою лежать на плечах мешканців будинків, які потребують капітального ремонту. Голови ОСББ кажуть, фінансове становище рівнян за рік не покращилось, а зібрати такі суми з мешканців буде досить проблемно. Чи прислухались депутати до думки громади - далі у сюжеті.

В будинку номер 18, що по вулиці Мельника шляхом співфінансування між містом та мешканцями, було реалізовано не один проєкт з покращення благоустрою. Голова Осбб будинку пояснює: раніше і місто більше коштів виділяло і жителі будинку мали більш стабільний дохід. А 40% фінансування мешканці просто не потягнуть.

Згідно з рішенням міської ради, фінансування проєктів в рамках муніципальної програми сталого розвитку, за рахунок міських коштів буде залишено на рівні 60%. Більшість капітальних робіт у даному будинку було реалізовано ще за часів, коли місто виділяло 80% фінансування. Мешканці кажуть, зібрати необхідну суму, до прикладу на ремонт, дозволити собі зможуть далеко не усі.

По сусідству з даним будинком, малосімейка. Тут є проблеми з покрівлею, підвалом та потрібен капітальний ремонт. При існуючому співфінансуванні-надії на покращення немає, адже мешканці боргують за комунальні послуги, а зібрати необхідну суму на покращення благоустрою, в рамках муніципальної програми - неможливо.

Нажаль, така ситуація у Рівному непоодинока. Саме тому, голови Осбб Рівного підготували колективне звернення до міських обранців. Однак із усіх прохань по програмі, підтримали лише збільшення вартісної межі одного проєкту- з 800 тисяч до мільйону.

Окрім цього, певно найголовнішою проблемою є саме збір коштів із мешканців, адже при даному відсотковому співвідношенні, більшість проєктів навряд чи будуть реалізовані.

Чи допоможуть такі зміни до програми муніципального розвитку справді дати покращення буде видно уже в більш довгостроковій перспективі. Однак, в будь-якому разі налагоджена комунікація між головами ОСББ та містом точно пішла б на користь.

Читайте також: Гроші та піар, або як 7 годин депутати на сесії у Рівному засідали (ВІДЕО)