До Великодня готуються усі, навіть в'язні. У Городищенській виправній колонії засуджені власноруч випікають паски та фарбують крашанки. Саме сьогодні пекли великодній хліб, прибирали територію. Наразі в колонії перебуває 321 засуджений. Традиційно, після Великодньої служби, священники різних конфесій, проводитимуть обряд освячення пасок. Засуджені кажуть, свято Воскресіння Христового має для них особливе значення. Як готуються до Пасхи за гратами - бачила Яна Євтушок.

Замішують тісто, печуть паски та фарбують крашанки. Так засуджені колонії готуються до Великодня. Кажуть, рецепт паски традиційний. У тісто додають родзинки, ваніль, та не забувають усе прикрасити. Всього таких мають приготувати 321. Кожному в'язню по одній. Процес займає два дні.

Нині, в колонії перебуває 321 засуджений. Роботи кухарі мають чимало, адже готують також і святкові страви, а не посвякденні.

В Городищенській виправній колонії перебуває 17 засуджених до довічного позбавлення волі. Участі у підготовці до свята не беруть. Андрій Демартинов у цих стінах ще з 2004-го. Каже, щиро вірить, що колись звідси вийде. А поки єдина розрада для нього це кішка Тася.

Дмитро Гавриш відбуває покарання ще з 2017-го. Вийти на волю має через 5 років. Втім, умови перебування в колонії його цілком задовільняють.

Традиційно, після Великодньої служби, священники різних конфесій, проводитимуть обряд освячення пасок. Пастир колонії каже, люди позбавлені волі, не мають бути позбавлені святкування Пасхи. Додає, більшість засуджених увірували в Господа лише після того, як потрапили за грати.

В адміністрації колонії кажуть, свята для засуджених організовують регулярно. А чоловіки з радістю до цього долучаються.

До слова, у Городищенську виправну колонію потрапляють злочинці за тяжкі та особливо тяжкі злочини. Деякі з них, тут вже не вперше і проводять тут значну частину свого життя. В установі є кімнати тривалих побачень. Для довічників існує окремо ізольована кімната. Зазвичай засуджені найбільше чекають свят, адже тоді до них приїжджають родичі та друзі.

Читайте також: У Рівному вже третій рік розглядають справу щодо пошуку винних у смерті 12-річного хлопчика