Фото ілюстративне
З першого квітня 2021 року розпочинається весняно-літня заборона на вилов раків у водних об’єктах Рівненської області. Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції цього виду водних біоресурсів під час природного відтворення.

З відповідним наказом Управління Держрибагентства у Рівненській області можна ознайомитись за посиланням.

Таке обмеження Рівненський рибоохоронний патруль вводить тричі на рік, а саме:

  •  з 1 квітня по 30 червня – у нерестовий період;
  •  з 20 серпня по 30 вересня – на період другої линьки;
  •  з 1 грудня по 31 березня – на період виношування ікри.

Заборона пов’язана з тим, що типовий репродуктивний цикл річкових раків включає зимово-весняне парування, яке проходить з грудня по березень. Концентрація ікряних самок на репродуктивних полях відбувається у квітні-травні, а виношування личинок самками може тривати до кінця червня. У час линьки та виношування ікри раки не захищені та малорухомі, що й робить їх легкою здобиччю браконьєрів.

Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за що передбачена ч. 4 ст. 85 КУпАП. Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди в наслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25,5 грн.

Але варто пам’ятати, що обмеження тривають не тільки у період нересту, линьки та виношування ікри. В час відсутності заборони, раків не можна ловити у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування та не більше тридцяти штук на одну особу руками або раколовкою, діаметром не більше 70 сантиметрів.

Читайте також: У Рівному пасажири ігнорують карантинні вимоги, а водії сплачують штрафи