З 6 квітня 2020 року набула чинності постанова Кабміну, яка зобов'язує нас носити маски у громадських місцях. У цю категорію входять лицеві щитки чи екрани, а також медичні й багаторазові покупні чи виготовлені самостійно варіанти. Якщо ви використовуєте саморобний аксесуар або прикриваєте обличчя шарфом слід розуміти, що вони не рівнозначні за ефективністю медичним моделям та засобам, виготовленим промисловим способом.

При носінні дотримуємося таких простих правил:

  • щільне прилягання до обличчя, рот і ніс повинні бути закриті, наявність дроту у верхній частині дозволяє більш надійно закріпити аксесуар;
  • якщо ви часто торкалися до зовнішньої поверхні або вона стала вологою, захисний засіб необхідно замінити;
  • використаний одноразовий варіант слід викинути в сміттєве відро (бак) з кришкою, та якщо воно не закривається, то засіб захисту необхідно попередньо помістити в пакет і зав'язати його.

Сперечання про ефективність цієї приналежності та ступінь захисту, який вона забезпечує, тривають не один місяць. У кожного може бути власна думка з цього приводу, але є встановлені правила, яких слід дотримуватися. Маска захищає органи дихання (переважно верхні дихальні шляхи) від збудників грибкової, бактеріальної чи вірусної інфекції, що поширюються повітряно-крапельним шляхом. А також від алергенів, частинок пилу, які містяться в повітрі, небезпечних випарів.

Зупинимося детальніше на особливостях пропонованих моделей:

  • Медична одноразова. Має тришарову структуру. Зовнішні шари виконані з нетканого матеріалу, а внутрішній фільтр – з мікропористого волокна. Такі моделі не підлягають пранню, тому їх потрібно міняти не рідше, ніж через 2-3 години. Вони не мають розмірної сітки і є універсальними. Фіксуються за допомогою еластичних гумок і спеціального дроту у верхній частині.
  • Медичні багаторазові. Класичним варіантом є марлеві моделі. Гіпоалергенні, добре пропускають повітря, але тримаються вони на зав'язках, які не завжди надійно фіксують аксесуар, особливо в холодну пору року, коли необхідно одягати теплий головний убір. Основний недолік – їх не вдасться швидко надіти та зняти. Ще одна багаторазова модель називається пітта. Відрізняється хорошим приляганням, комфортна у застосуванні, добре пропускає повітря, має вологовідштовхувальні властивості. Рекомендований термін застосування – 2 місяці.
  • Респіратори. Можуть бути одноразовими та багаторазовими. Моделі, які належать до другої групи доповнені клапанами, що дозволяють регулювати потік повітря.
  • Багаторазові текстильні варіанти. Досить практичні й зручні, пропонуються в різних розмірах, можуть піддаватися ручному та машинному пранню. Часто доповнюються креативними написами чи принтами, а також виконані в різних кольорах, що дозволяє підібрати особливі поєднання з одягом, з пігментами, використовуваними для макіяжу області повік або колоритом волосся.

У мультирегіональному інтернет-магазині MAKEUP https://makeup.com.ua/categorys/1263254/ можна купити різні моделі масок – пітта, респіратор з клапанами, багаторазові текстильні варіанти.

Дбаємо про шкіру

Деякі користувачі вважають, що краще носити стерильні моделі. Але це помилкова думка. Такі варіанти зберігають свої властивості тільки у стерильному середовищі. При побутовому використанні вони відразу втрачають свої особливі можливості й нічим не відрізняються від нестерильних виробів.

Якщо ви одягаєте маску на нетривалий час, то вона не чинить ніякого впливу на стан шкіри. Та представники окремих професій змушені носити цей захисний засіб протягом усього робочого дня. У такому випадку можливе погіршення стану покривів. У групі ризику ті, хто має певні дерматологічні проблеми або схильність до них. Найчастіше це вугрі, купероз, атопічний чи алергічний дерматит. Також можливі локальні запалення й почервоніння, які викликані вологим середовищем. Такі проблеми не пов'язані з моделлю захисного засобу, а уникнути їх можна за допомогою правильного догляду за покривами.

Дерматологи не рекомендують наносити тональні засоби з щільною текстурою, а при дерматологічних проблемах від виконання макіяжу доведеться відмовитися. Тривале носіння захисних засобів підвищує чутливість покривів, вони стають більш сприйнятливими. Важливо щодня виконувати всі етапи базового догляду та прати маску. З обережністю слід застосовувати засоби на спиртовій основі, а також варто відмовитись від грубих зернистих скрабів, бо вони можуть збільшити ризик появи подразнень. У цей період покриви поводяться непередбачувано й алергічні реакції стають частішими. Тому, якщо ви вирішили оновити свою колекцію засобів декоративної косметики та продуктів для догляду за шкірою, віддайте перевагу тим варіантам, які пройшли дерматологічний і офтальмологічний контроль.

Читайте також: Постільна білизна: модні тренди-2021