Уряд Польщі скасував обов'язкову обсервацію для заробітчан. А також надає низку пільг для працівників з України. Відтак, українці почали масово шукати роботу в Польщі та виїжджати за кордон. Наш Уряд також включився у боротьбу за власних громадян. Що пропонує кабмін та чи допоможуть такі заходи з'ясовував Дмитро Тригубець.

Ні для кого не секрет, що найбільшим попитом серед українських заробітчан користуються польські роботодавці. На відмінну від вітчизняного держстату, польські аналітики мають вичерпну інформацію про трудових мігрантів з України. За даними GUS, українці з початку пандемії у березні- квітні 20 року, почали масово повертатись на Батьківщину. На діаграмі українці позначені червоними кольором. Мова йде про скорочення у 30% та число у понад 160 тис. осіб, які офіційно працевлаштовані у Польщі. Проте, станом на січень 21 року польській уряд починає справжню війну за кожного трудового мігранта. Це проявляється як у введені пільг так і у відміні обов'язкової обсервації на 2 тижні.

Основною причиною такої трудової міграції є відсутність адекватної альтернативи в Україні, яка могла б конкурувати з польськими зарплатнями. На засіданні кабінету міністрів, прем'єр Денис Шмигаль заявив про те, що Україна готова давати грантову допомогу тим заробітчанам, які планують повернутись додому, та тут відкривати власну справу. А саме 150 тисяч гривень, буде видаватись кожному українцю за умови вкладання у свою справу і власних інвестицій у такому ж розмірі, який дає держава. На думку прем'єра це допоможе повернути частину наших громадян додому.

Фактично це можна вважати першим серйозним заходом у боротьбі за кожного трудового мігранта. Проте чи не пізно вона розпочалась, зважаючи на заходи польського уряду та на ту кількість бажаючих потрапити на роботу закордон. Ми поспілкувались з українкою, яка не так давно розпочала власну справу у Польщі та запитали, чи повернеться вона в Україну щоб скористатися такою програмою від Уряду.

150 тисяч від держави, за умови інвестування і власних заощаджень у такому ж розмірі разом складає ту суму, яку пані Олена витратила на відкриття свого бізнесу у Польщі. На думку жінки, яка кожний день спілкується з заробітчанами з України, це справді багатьох зацікавило б. Але попри це, мова про створення умов для заробітку в Україні, еквівалентному роботі в Польщі поки не йде. Адже довгий час влада закривала очі на масову трудову міграцію.

Читайте також: Нові правила для колекторів в Україні: не будуть телефонувати вночі і не будуть погрожувати