Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт для захисту боржників від колекторів. Забороняється телефонувати вночі людини, а також її роботодавцю, сусідам, родичам і поширювати персональні дані. Більше знає Ілля Томашевський.

Колектори - знайоме усім слово, хто хоча б одного разу брав кредит. Втім, далеко не у всіх воно асоціюється із чимось хорошим. Більшість з них працює нелегально та часто доводять своїх клієнтів до жаху. Людей залякують так, що вони просто бояться розповідати про це відкрито.

Подібні ситуації виникають у багатьох. Проте, далеко не всі знають, як поводити себе у таких ситуаціях. Бувають випадки, коли люди наважувалися на обман, грабіж та навіть покінчили із життям, аби вирішити проблему із грішми. Юристи запевняють, насправді, боротися із колекторами дуже легко.

Захистити боржників від колекторів хоче Верховна Рада України. Вони ухвалили за основу законопроєкт, який посилює вимоги до роботи колекторських компаній. Документ у першому читанні підтримали 355 депутатів.

Новий законопроєкт пропонує створити публічний Реєстр колекторських компаній, який вестиме Національний банк України. Нацбанк здійснюватиме нагляд за колекторами та їхньою поведінкою щодо боржників. А також розглядатиме звернення громадян.

Ми запитали у експертів, які допомагають вирішити проблему із колекторами чи буде цей закон суперечити їхній діяльності. Антиколектори запевняють, якщо ви взяли кредит - гроші у будь якому разі потрібно буде виплатити, але погрози шантажистів майже завжди лише слова.

Все ж варто зазначити, що не рідко бувають випадки, коли реально потрібна допомога по стягненню грошей із боржників. Зробити це законно допомагають державні виконавці.

Поки для захисту боржників від колекторів закон прийнятий лише в першому читанні, яким він буде після в остаточному варіанті прийняття невідомо.

Читайте також: У Смизі учасник АТО судиться за землю