Фото ілюстративне
Навчатися та випробовувати на практиці те, чому навчилися. Саме так в кількох школах і дитсадках Рівного втілюватимуть проєкт «Освіта для збереження клімату», запропонований Екологічним центром ПДМ.

Невдовзі в навчальних закладах встановлять компостери, придбані коштом Міського фонду охорони навколишнього середовища. У них перероб­лятимуть опале листя на біогумус, - повідомляють на сайті 7 днів.

– Зміни клімату внаслідок життєдіяльності людини стали проблемою глобальною. Однак хибною є думка, що це відповідальність лише промислових виробників чи великих компаній. Кожен із нас впливає на довкілля, тож саме від нас залежить, яким буде цей вплив, – наголосив заступник міського голови Рівного Сергій ВАСИЛЬЧУК. – Основні кроки, які здатні поліпшити стан навколишнього середовища, відомі: енергозбереження та розвиток альтернативних джерел енергії, вдосконалення транспортних систем, вторинна переробка відходів, розширення зеленого простору в містах тощо. Важливо не лише змінювати підходи, а й навчити дітей, які житимуть завтра. Вони мають знати, як можуть вплинути на процеси. А найголовніше – їм слід дати практичний досвід, як застосовувати отримані знання. Саме тому ми постійно співпрацюємо з екологічним центром ПДМу і підтримуємо їхні проєкти. Цього року наголос зроблено на поводженні з органічними відходами.

Це цілий освітній проєкт, який дасть можливість дітям побачити усі деталі процесу компостування органічних відходів, дізнатися про цінний продукт для людини, як корисно для довкілля переробляти відходи, а не спалювати їх чи вивозити на сміттєвий полігон, – наголосила керівниця Екологічного центру ПДМ Ірина КУРОЧЕНКО.

Автори проєкту готові до труднощів і переконані, що це невелике починання невдовзі може змінити підхід до органічних відходів на рівні міста. Тим більше, що міське комунальне автотранспортне підприємство 1728, яке займається сміттям у Рівному, вже теж готується до переробки на біогумус опалого листя та сухої трави. На сміттєвому полігоні відведена окрема ділянка для компостування цих відходів, – повідомили з відділу екології.

Читайте також: У Рівному на звалищі безкоштовно приймають опале листя