З нього вироблятимуть компост. Таку альтернативу запровадили комунальники. Бо не мають права його палити. Вже зараз ОСББ та управляючі компанії можуть домовлятись з перевізниками про вивіз органіки на станцію або на полігон. Про те, як це працює - дізнавалась Яна Євтушок.

З настанням осінньої погоди збільшується кількість випадків спалювання опалого листя. ДСНС у Рівненській області здійснила вже 172 виїзди на некотрольоване горіння з початку року.

Більшість містян навіть не знають, куди комунальники дівають опале листя. Вважають, його треба перетворювати на добриво. А не спалювати. Кажуть, це шкідливо для навколишього середовища та здоров'я людей.

Міський полігон твердих побутових відходів у Рівному почав безкоштовно приймати опале листя для подальшого компостування з використанням каліфорнійських черв’яків. Раніше за захоронення опалого листя на полігоні доводилось платити – 113 гривень за тонну.

Із листя та подрібненої деревини спробують робити біогумус. Наразі вже підготували спеціальний майданчик, де органічну суміш періодично перемішуватимуть. Добриво буде у вигляді посипкового матеріалу, а також рідке для підживлення городини та підсипки квітів взимку проти замерзання.

Нагадаємо, спалювати опале листя заборонено законом – через ризик загоряння, що може створити загрозу життю та здоров’ю людей, забруднення атмосферного повітря і зниження родючості ґрунтів. Зокрема, стаття 77–1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність у вигляді штрафу від 170 до 1170 грн.

Читайте також: У Рівненському міському суді розглянули справу щодо порушників карантину