17 вересня 2020 року о 20 год 45 хв в м. Рівне, у супермаркеті «АТБ» 33-річний чоловік порушив правила щодо карантину людей, а саме перебував без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот.

На зауваження охоронця супермаркету «АТБ» одягнути захисну маску - не реагував. Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду.

Постановою Рівненського міського суду громадянина П. визнано винуватим у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.44-3 (порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення та застосовано до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 17 000 гривень.

Не погодившись із рішенням місцевого суду, П. оскаржив його до Рівненського апеляційного суду, з підстав недоведеності його вини. Просив скасувати оскаржувану постанову, а провадження у справі закрити у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Згідно п.п.1 п.10 Постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» №641 від 22 липня 2020 року (дія якої була продовжена до 31 жовтня 2020 року постановою КМУ №760 від 26 серпня 2020), на території України на період дії карантину забороняється перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального характеру, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Висновки суду першої інстанції є обгрунтованими та підтверджуються дослідженими та проаналізованими матеріалами справи, а саме вина П. у інкримінованому йому адміністративному правопорушенні підтверджується протоколом про адміністративне правопорушення, письмовими поясненнями, а також наявними в матеріалах справи відеозаписами.

Застосовуючи такий вид адміністративного стягнення, передбачений санкцією ст.44-3 КУпАП, як штраф, суд першої інстанції врахував характер вчиненого П. правопорушення, те, що його дії характеризуються умисною формою вини, складають підвищену суспільну небезпечність та несуть загрозу для здоров’я і життя людей.

Так, Рівненський апеляційний суд постанову місцевого суду залишив без змін, а апеляційну скаргу — без задоволення. 

За інформацією пресслужби Рівненського апеляційного суду.

Читайте також: Хлопець з Рівненщини заблукав у Тернопільській області