Де громаді взяти гроші, якщо у бюджеті на все не вистачає? Чимало населених пунктів вже мають свій рецепт - створюють цілі відділи стратегічного розвитку та беруться креативити - писати гранти й шукати можливості залучити фінанси з інших джерел. Як це вдалося зробити Гощі, говорили під час виїзного засідання Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України.

Якщо бюджет невеликий - треба думати, де знайти кошти. з такою проблемою зіштовхнулися й у Гощі. Селище спробувало свої сили у конкурсі й виграло не лише звання "Неймовірного села України", а й певну суму на впровадження новацій. А далі - проєкти потяглися один за одним. Наприклад, створення ОпенХабу, що профінансували з обласного бюджету.

Наступний рік для громад області буде непростим, кажуть експерти. По-перше, через зміну влади у багатьох з них. А по-друге, через фінансове навантаження, яке ляже на громади. Це навіть попри те, що 60 % ПДФО залишатиметься на місцях. Тому наводять приклад Гощі.

Жити у 2021 році всі населені пункти житимуть з фінансуванням, враховуючи укрупнення районів. Фінансисти відзначають, усі утворені громади вийдуть на прямі відносини з державною скарбницею, а от щодо районних бюджетів питання поки не затверджене Верховною Радою. 

Читайте також:Як в період карантину навчаються діти у Цепцевицькій школі?