130 військовослужбовців з Рівненщини загинули на сході України за час війни. Цьогоріч, 29 серпня, вперше на Державному рівні відзначили День пам'яті героїв, які загинули в боротьбі за незалежність України. Дату обрали не випадково. Саме цього дня у 2014 році в Іловайську загинула найбільша кількість українських захисників. Тому 29 серпня в Україні і на Рівненщині також провели низку пам'ятних та національно-патріотичних заходів. Як усе було - бачила Яна Євтушок.

130-тьох захисників Рівне нщини, які віддали своє життя за незалежність України, вшанували загальнонаціональною хвилиною мовчання. Відбулось все біля меморіальної стели пам'яті у Рівному. Полеглих героїв-земляків згадали поіменно. Пані Наталія - мати загиблого військовослужбовця Олександра Борисенка. Воїн-захисник одним з найперших виявив бажання боронити українську землю.

Військовослужбовець В'ячеслав Мірошник до Лав Збройних сил України пішов добровільно. Смерть учасника бойових дій в зоні АТО наступила у військовому шпиталі, внаслідок контузії та поранень. У нього в Рівному залишилися батьки, дружина та четверо дітей. Його пам'ятають як вольову, сильну та харизматичну людину.

Символ Дня пам'яті - сонях - був усюди - на грудях учасників заходу і в букетах живих квітів. Родини загиблих, представники влади і громадськості, військовослужбовці, волонтери та усі, кому небайдужа доля захисників України поклали квіти до пам'ятної стели. Останні кажуть, офіційне введення в Україні Дня пам'яті - надважливе.

Для відзначення Дня пам’яті обрали саме 29 серпня Дату приурочено воєнним подіям на сході України. Під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат. За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти. За неофіційними даними ці цифри значно більші.  

Читайте також: Коли відновить роботу залізнична станція "Острог"?