З давніх давен і до сьогодні жителі сіл Рокитнівського, Дубровицького, Зарічненського та Сарненського районів Рівненської області займаються збиральництвом та живуть за рахунок дарів лісу.

Тут люди збирають найрізноманітніші ягоди: чорниці, журавлину, лохину, малину, ожину, калину, брусницю, а також грушки-гнилички і яблука-кислички. Після чого готують найрізноманітніші варення та морси.

"Так, наприклад, журавлинний морс був щодня на столі в родині, варенням з чорниці або шишок смакували до традиційних млинців з печі – наліственніків", - розповідають у Культурній спадщині Рівне нщини.

Окрім ягід, саме на Поліссі більше, ніж у інших регіонах України, збирають гриби (тобто білі гриби), опеньки, маслюки, польські та зеленички, які додаються у перші страви. До прикладу, зелений борщ з грибами та мациком, потравка з ребрами та грибами, кислий борщ з грибами та квашеною капустою, картопляники з грибами, курячий заколот з грибами, холодний борщ з грибами та рибою, інші.

Як бачимо, гриби - є одними із основних компонентів традиційної регіональної кухні. Від сьогодні все частіше традиційну регіональну кухню можна зустріти у ресторанах Рівного та області, якими дивують гостей та туристів.

Нагадаємо, з метою збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівного та Рівне нщини в 2020 році стартував міжнародний проєкт "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного", який реалізує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівне нської міської ради та ГО "Агенція сталого розвитку міста" спільно з Урядом міста Люблін.

Читайте також: Площа вирубки лісів на Рівне нщині щороку зменшується - Подолін