З прищами періодично стикається кожна людина. Коли на обличчі або тілі з'являється потворний горбок, заповнений гноєм, про нього вже неможливо забути. Руки постійно тягнуться до нього, а голова зайнята думками про те, скільки людей помітило його наявність.

Багато хто вдається до радикального способу вирішення проблеми - видавлювання прищів. Але найчастіше це лише погіршує ситуацію: прищ запалюється, збільшується в розмірах і червоніє. А на його лікування йде більше часу, ніж якби людина почекала, поки він пройде самостійно. Але іноді події розвиваються по хорошому сценарію: деякі види прищів давити можна і навіть потрібно.
Які види прищів можна видавлювати і чому? 
Справа в тому, що подібні висипання бувають різних видів: від одних можна позбавлятися механічним шляхом, від інших не можна. Відповідь на це питання залежить і від місця, де розташована проблема: там, де шкіра дуже тонка і ніжна, протипоказані будь-які фізичні дії. Прищі діляться на 2 великі групи - незапалені і запалені. Перші бувають відкритими і закритими. До відкритих належать висипання, гнійний вміст яких продвинутий  до виходу з протоки і контактує з повітрям. На їх поверхні є чорна крапка, яка свідчить про окисленні гною під впливом кисню. Освіти швидко зріють і легко звільняються від вмісту. Їх можна тиснути. Гнійний вміст закритих прищів розташований в глибоких шарах шкіри, не контактує з повітрям і не запалюється. Такі освіти не болять і виглядають як опуклості без білої головки і ознак запалення. Давити їх не можна
Запалені прищі діляться на 4 види: Поверхневі папули - червоні прищики без білої головки до 5 мм в діаметрі. Утворюються через невдале видавлювання акне або запалення .Камедони закритого типу. Давити  їх не рекомендується. Вони швидко гояться самостійно, не залишаючи шрамів. Глибокі (вузлові) папули - болючі червоні прищі, що досягають 5 мм в діаметрі і 3 см в глибину. При спробі видавити таку освіту можна спровокувати ще сильне запалення. Кістозні утворення - прищі, розташовані глибоко в підшкірному шарі. При механічній дії на них залишаються шрами. Пустули - гнійні акне. Бувають різні за розмірами і формою. Об'єднує їх наявність білої головки з гнійної рідиною. Видавлювати їх можна, але потрібно робити це вкрай акуратно. Увага! Якщо на невеликій ділянці шкіри зосереджено 5 і більше прищів, давити їх небезпечно. Симптом свідчить про те, що під епідермісом присутне масштабне запалення, що вимагає застосування лікарських або косметологічних засобів.
Де не можна давити прищі? 

До них відносять - губну область і область носогубних складок. Будь-які механічні дії в цих зонах чреваті розвитком серйозних запальних процесів, появою судинної сітки і шрамів. Щоб уникнути травмування шкіри і наслідків від проникнення інфекції в ранку, що залишилася після видавлювання прища, проводьте процедуру, дотримуючись такі правила: Спершу добре распарьте шкіру, потримавши голову над гарячим трав'яним відваром під рушником або поклавши на обличчя тканину, змочену гарячою водою. Вимийте руки з милом і обробіть шкіру в області прища антисептиком. Намагайтеся видавити прищ ні з поверхні, а з глибини. Не тисніть на нього до появи крові, але і не припиняйте процедуру, якщо з освіти все ще видніється гній. Обробіть ранку перекисом водню. Залиште ватку з саліцилової кислотою на прищах на кілька хвилин. Постарайтеся не користуватися косметикою протягом доби після видавлювання прища. Через пудру, рум'яна, тональний крем можна занести в свіжу ранку інфекцію.