Біль в колінах - одна з найпоширеніших скарг в кабінеті ортопеда. У даоської медицині вважається: якщо коліна болять, то проблема не в них.

 Це «відлуння» інших характерних порушень опорно-рухового апарату. Якщо під час руху коліно знаходиться в правильному положенні, то так і відбувається: суглоб виконує свої амортизуючі функції, легко згинається / розгинається, не хрумтить, не болить, буквально випромінює здоров'я. Якщо ж є порушення в позиції суглоба, то на ту чи іншу його частину припадає зайве навантаження, і він поступово починає руйнуватися. Від чого залежить стан коліна? Саме воно «не винне»: не в його волі встати якось неправильно. Зате якщо є порушення в структурах нижче або вище - в стопі і гомілкостопі або в структурі таза - то коліно буде підлаштовуватися під ці викривлення і функціонувати неправильно.

Причина нижче

Якщо у людини є будь-який вид плоскостопості, то це буде міняти положення голеностопа, а значить, і коліна. Наприклад, при поздовжній  плоскостопості звід стопи сплощений, коліна як би йдуть один до одного, ноги стають «іксом». Тоді при ходьбі основне навантаження лягатиме на внутрішню поверхню колінного суглоба і та буде зношуватися. Починається все з ниючих болів, на тлі цього порушення розвиваються артрити і артрози. Ще один варіант: у людини була травма голеностопа - розтягнення, надрив зв'язок і т. д. Тоді коліно постраждалої ноги також буде підлаштовуватися під змінену форму голеностопа. Візуально такі порушення непомітні, але з віком коліно буде сигналізувати про проблему болем.
Що робити в таких ситуаціях?
Перекати для стопи і гомілки .Всупереч поширеній думці, плоскостопість, так само як наслідки травм голеностопа, може бути скориговано незалежно від віку. Щоб  перевчити стопу на новий маневр руху, спробуйте виконати просту вправу: перекати.
• Встаньте рівно, стопи на ширині тазостегнових суглобів. Основна опора припадає на зовнішню сторону стопи, 30% на підставу великого пальця і ??п'яту.
• Почніть повільно переносити вагу тіла по стопі вперед і назад. Акуратно перекочуйтеся з п'ятки на носок і назад. При русі вперед кістки плесна як ніби трохи розходяться, стопа стає м'якше і вільніше.
• Робіть перекати м'яко, плавно і повільно, акцентуючи увагу на розслабленні голеностопа, колін, тазостегнових суглобів.
Виконуйте цю вправу щодня по 2-3 хвилини. Якщо у вас є колючий килимок, привчіть себе чистити зуби на ньому - тоді тонізація стопи стане стійкою частиною повсякденного життя. Після того як почистили зуби, зробіть на ньому ж кілька перекатів.
З плином часу положення стопи буде змінюватися, під неї почне підлаштовуватися весь опорно-руховий апарат: постава буде ставати більш гордою, рухи - вільними. Адже від стану стопи залежить положення попереку, грудного відділу і навіть шиї. Щоб процес йшов швидше і ефективніше, дуже корисно освоїти гімнастику, яка буде допомагати адаптувати зміни - розвивати поставу і здоров'я хребта, наприклад, цигун для хребта Сінг Шен Джуанг
Причина в області таза
Ще одна причина, по якій положення колінних суглобів порушується і вони починають хворіти, це гіпертонус м'язів стегна і паху. М'язи, що забезпечують зведення колін, - внутрішні м'язи стегна - дуже часто бувають перенапружені.Це пояснюється традиційними психологічними причинами: ми, дівчатка, повинні тримати ніжки і колінця разом - пам'ятайте, нас усіх цьому вчили в дитинстві? Плюс причиною гіпертонусу можуть бути різні порушення постави. Що зробити, щоб розслабити ці м'язи і відновити здоров'я колін? Підійдуть будь-які вправи на розтяжку, пов'язані з ногами і областю паху. Є безліч хороших вправ, які входять в комплекси для розтяжки на шпагат. Далеко не всім показано розтягуватися таким чином, однак, якщо використовувати ці вправи в щадному режимі, без мети сісти на шпагат, вони можуть бути дуже і дуже корисні для нормалізації становища колін. Якщо у вас болять коліна, це, звичайно ж, привід обстежити ці суглоби і виконувати рекомендації, призначені лікарем. А також сигнал про те, що обов'язково треба подбати і про інші суглоби.