Сьогодні ці страви дуже популярні в кухнях різних народів, їх вважають за честь подавати в різних ресторанах світу, деякі навіть зараховують до делікатесів, доступним далеко не кожному. А багато століть назад ці ж самі страви вважали їжею для бідняків.

Папрікаш
 
Страва з курячих потрухів, гарненько присмачена паприкою, була популярною їжею в угорських селян. Сьогодні в ресторанах його готують, використовуючи найкраще куряче м'ясо.
 
Піца
 
Аж до 18 століття італійська знать вельми зневажливо ставилася до тонких коржів з помідорами і сиром - дуже популярних в простих людей. Поки вона не сподобалася італійському королю і його дружині. З тих пір любов до піци і поширилася по всьому світу.
 
Устриці
 
Лобстери, креветки, мідії та інші морепродукти тільки зараз перетворилися в делікатеси. Колись це була єдина доступна їжа для бідняків. Лише в 20 столітті, коли промисел устриць значно зріс, вони стали цінуватися набагато дорожче.
 
Паелья
 
Сьогодні існує понад 300 рецептів цієї страви з рису. Його батьківщина - Валенсія. А одне зі значень назви страви - «залишки». Саме залишки їжі зі столів своїх господарів - мавританських королів - змішували в далекі часи слуги з рисом і вживали в їжу.
 
 
Цибулевий суп
 
Ситну і ароматну юшку з цибулі цінували за здатність захищати від хвороб, а приготувати її не становило жодних проблем і витрат. Цибулевий суп був незамінною стравою для французьких будинків, а знаменитим його зробив король Людовик XV.
 
Фондю
 
Йому ми зобов'язані швейцарським пастухам, які, вирушаючи на пасовища, брали з собою сир, хліб і вино. Втомившись від роботи, бажаючи зігрітися і перекусити, вони розтоплювали в горщиках сир з вином на вогні багаття і вмочали шматочки хліба в сирну масу.