Основні меседжі брифінгу.

?? За минулу добу захворіла рекордна кількість осіб – 1847, з них 106 дітей та 59 медпрацівників. Також зафіксовано антирекорд за кількістю госпіталізованих – 333 особи. За останню добу в Україні зафіксовано 33 летальних випадки, одужали 633 пацієнти. Загалом за добу здійснено 39 189 тестувань, з них 20 979 досліджень — методом ПЛР і 18 210 — методом ІФА.

?? Найбільшу кількість випадків зареєстровано у Харківській (254), Чернівецькій (170), Львівській (166), Івано-Франківській (148) та Одеській (139) областях, а також в місті Києві (232).

?? В Україні спостерігається різкий ріст кількості хворих з важким перебігом коронавірусної хвороби. Так, за останній місяць кількість пацієнтів з COVID-19, які перебувають на стаціонарному лікуванні, зросла на 1819 осіб. Наразі в медичних закладах перебуває 5754 хворі на COVID-19, тоді як станом на 15 липня їх було 3935.

Читайте також: Третій антирекорд поспіль: за добу в Україні виявили 1847 інфікованих COVID-19

?? Завантаженість ліжок у лікарнях наразі складає 24% від загальної кількості місць, виділених для лікування хворих на COVID-19. Найвищий показник у Києві – 52%, Львівській області – 52,8%, Чернівецькій області – 52,4% та Івано-Франківській області - 48,8%, тоді як в Запорізькій області він складає 3,6%.

?? МОЗ продовжує готувати систему охорони здоров’я до великих навантажень.14 серпня була проведена селекторна нарада з керівниками департаментів охорони здоров’я в областях та керівниками робіт з протидії COVID-19. Було обговорено питання готовності системи до надання допомоги хворим. Наразі в усіх 230 лікарнях другої хвилі ведеться робота зі збільшення кількості ліжок з підведеним киснем, оскільки останнім часом фіксується все більше хворих, які потребують кисневої терапії.
З квітня поточного року число таких ліжко-місць збільшено вдвоє. Міністерство також збільшило кількість апаратів ШВЛ у медзакладах на 1 тисячу одиниць.

Читайте також: Коронавірусні хроніки: померла 85-річна жителька Рівне нщини

?? Згідно з діючими правилами адаптивного карантину, робота освітніх закладів забороняється лише в регіонах з червоним рівнем епідемічної небезпеки. В усіх інших заклади освіти будуть працювати у звичайному режимі з дотриманням встановлених правил.

?? В Україні існує алгоритм проведення ПЛР-тестування. Особи із симптомами COVID-19 не можуть самостійно звернутися до медичних закладів для проведення тесту. При симптомах коронавірусної хвороби необхідно звернутися до сімейного лікаря або зателефонувати на номер «103» чи на гарячу телефонну лінію. Обов’язкове тестування також проходять контактні особи, перш за все, рідні хворого. До проведення тесту як хворий, так і контактні особи, повинні залишатись на самоізоляції.
В порівнянні з першим тижнем квітня МОЗ збільшило кількість тестувань методом ПЛР у 100 разів.

?? Основне завдання МОЗ - забезпечити здатність системи надавати медичну допомогу, встановлюючи відповідні правила, розроблені з урахуванням найкращих світових практик. Саме тому в країні запроваджено адаптивний карантин, який дозволяє забезпечити баланс між життям країни та епідемічними заходами. Основне – дотримуватись встановлених правил, оскільки це дозволить стримати розповсюдження коронавірусної хвороби.

Читайте також: Чи готова Рівне нщина до другої хвилі захворювання на COVID-19?