Сьогодні 26% електроенергії у Європі виробляється атомними електростанціями. В Україні частка атомної генерації складає понад 50%. У свою чергу, про безпеку виробництва енергії атомними енергоблоками можна дізнатися на ресурсах енергогенеруючих підприємств, зокрема можливо спостерігати за радіаційними показниками довкола АЕС в режимі реального часу.

Про це повідомляє Рівне нська обласна державна адміністрація.

Автоматизований радіаційний контроль навколишнього середовища у зоні спостереження Рівне нської АЕС є одним з пріоритетних напрямів роботи електростанції. Моніторинг радіаційного стану проводиться 29 постами контролю, а отримана інформація в онлайн-режимі відображається на офіційному сайті підприємства. Окрім автоматизованого контролю, фахівцями електростанції проводиться також лабораторний аналіз проб з 42 населених пунктів зони спостереження. Дані моніторингу надаються у НАЕК "Енергоатом", Держатомрегулювання України, Рівне нську облдержадміністрацію, обласні управління ДСНС та екології.

Нещодавно Головне управління ДСНС Рівне нської області, першими на території України, почало застосовувати власну систему радіаційного моніторингу. До її впровадження кожен підпорядкований ГУ ДСНС України в Рівне нській області підрозділ чотири рази на добу передавав дані, отримані з індивідуальних дозиметрів, до оперативно-координаційного центру.

Нова система працює цілодобово, до неї належать пункти спостереження на Рівне нщині , зокрема у найближчих до Рівне нської та Хмельницької АЕС містах. Кожен пункт обладнаний електронними табло з датчиками, які в онлайн-режимі демонструють дані про радіаційний стан і передають їх в обласне та головне управління ДСНС України. Зокрема, уся зібрана інформація буде постійно зберігатись на централізованому сервері.

За словами начальника Другого державного пожежно-рятувального загону з охорони Рівне нської АЕС Анатолія Патейчука, дана система дає змогу здійснювати радіаційний моніторинг не лише у зоні спостереження РАЕС, а й у регіоні в цілому. На сьогоднішній день система повністю підтверджує дані АСКРС РАЕС та демонструє, що радіаційний стан на Рівне нщині перебуває в нормі. 

Читайте також: На "Рівне азоті" перевірятимуть умови зберігання вибухонебезпечної аміачної селітри