У неї власний ритм життя: спостерігаючи за ним і характером змін, ми отримуємо можливість зробити шкіру більш сприйнятливою до косметичного догляду. І відчути її вдячний відгук. Ми

Ми часто використовуємо вираз «відчути шкірою», тому що цей орган відрізняється особливою сприйнятливістю абсолютно до всього того, що відбувається. Стан нашої шкіри залежить від години дня, від місяця і від пори року. Вона підпорядкована природним біоритмам і дуже чутлива до того, що відбувається в нашому організмі. Циклічний характер її буття дуже важливий: наприклад, про дієвість крему можна судити лише після закінчення повного циклу відновлення шкіри, тобто через 28 днів. Тому не варто заради швидких результатів вдаватися до нового, «більш ефективного» засобу, ще не встигнувши побачити результату від попереднього: вимушена екстреним чином адаптуватися до нового крему, шкіра може «втратити рівновагу».
Пори року


Життєвий цикл шкіри пов'язаний зі зміною сезонів. При цьому помилково вважати, що нею погано переноситься спека або холод, - швидше за різка зміна або перепади температури і вологості пред'являють до шкіри підвищені вимоги. Застосування відповідних засобів догляду допомагає їй адаптуватися.
Восени, наприклад, коли її більше не маскує загар, виявляються зморшки, сухість, втрата тонусу. Позначається час, проведений на сонці. У цей період краще за все робити маски і застосовувати інтенсивні засоби, наприклад сироватки.

Взимку процеси метаболізму і регенерації шкіри протікають сутево повільніше. Епідерміс має потребу у відпочинку, тому інтенсивний догляд краще залишити до весни. Шкірі будь-якого типу в цей час потрібні живильні креми.
Весна - час підвищеної чутливості шкіри і алергічних реакцій. Часом саме так шкіра демонструє свою втому від накопичених за зиму токсинів. Детокс і лімфодренаж - самі відповідні процедури для весни.
Влітку шкіра повинна бути у всеозброєнні, щоб протистояти ультрафіолетовому  випромінюванню. Делікатне очищення, але не скраб, зволоження і хороший захист допоможуть їй залишатися в гарній формі.

Місяць за місяцем
Процес оновлення шкіри і жіночий цикл повні аналогій. Перш за все, збігається тривалість - 28 днів. Таким чином, кожен місячний місяць жінка повністю оновлює свій шкірний покрив. Допомагати цьому процесу, але не форсувати його штучно, можна за допомогою відлущування, один раз на тиждень або два рази на місяць. Як і жіноча репродуктивна система, стан шкіри безпосередньо пов'язано з рівнем гормонів. Кожна жінка стикалася з активізацією роботи сальних залоз перед початком циклу - з цим допомагають впоратися маски, що містять глину.
Клітини шкіри мають так звані естрогенні рецептори - коли вироблення гормонів знижується, шкіра втрачає еластичність і тонус. Засоби, що містять фітоестрогени (рослинні аналоги гормонів), частково компенсують негативні наслідки гормонального старіння, стимулюючи синтез колагену.
День і ніч
В основі добового біоритму шкіри лежить здатність її клітин розпізнавати рівень освітленості – світло, зорі мобілізують захисні механізми шкіри, а з настанням темряви всі внутрішні ресурси клітини направляються на відновлення. Днем, коли всі сили шкіри зосереджені на захисті від агресії зовнішнього середовища, верхні шари епідермісу немов стискуються, ущільнюються - рогові клітини замикають свої ряди, зменшуючи проникність шкіри. Захисний крем з зволожуючими компонентами допоможе шкірі ефективно впоратися з цим завданням. Пік активності сальних залоз припадає на ранкові години і спадає до першої години дня. До цього часу гідроліпідна мантія повністю сформована і завдяки pН ефективно захищає шкіру від бактерій. Ближче до вечора підвищується чутливість шкіри до алергенів, але в той же час вона стає менш сприйнятливою до болю - це найкращий час для ін'єкцій, чищення шкіри і епіляції. З настанням темряви активізуються процеси регенерації, клітинного відновлення. Між 23.00 і 3.00 поділ клітин прискорюється в вісім-десять разів. Саме вночі шкіра виводить токсини і відновлює запаси води і поживних речовин. Пори шкіри відкриті, мікроциркуляція крові збільшується, що дозволяє клітинам краще насичуватися киснем. В цей час шкіра особливо сприйнятлива до активних компонентів крему.
Підтримувати ритм
Організмом передбачені тонкі і ефективні механізми для захисту і відновлення шкіри. Але наше життя аж ніяк не ідеальне: недолік сну, зміна часових поясів, особливий режим роботи, коли доводиться спати в темний час доби, призводять до того, що природна синхронізація наших внутрішніх годин з сонцем і місяцем може дати збій. Навіть самий незначний збій в ритмі може знизити активність відновного процесу і залишити пошкодження без уваги. В результаті шкіра втрачає здатність відновлюватися і самостійно захищатися від шкідливих зовнішніх факторів. Це саме той випадок, коли нам на допомогу приходять сучасні технологіі. Головна заслуга сучасної косметичної індустрії в тому, що механізми захисту і відновлення стають все більш зрозумілі, причому не тільки на клітинному, а й на молекулярному рівні. Це допомагає надати нашій шкірі підтримку саме тоді, коли вона цього потребує, - прискорюється ритм нашого життя з природними циклами нашого тіла і живої природи.