Влітку забруднитися будь-якою ягодою дуже просто. Однак існують народні засоби, які допоможуть впоратися із плямами.

Спочатку ідея відіпрати чорницю може здатися непосильною і багато хто думає, що простіше вже просто позбутися від улюбленої речі. Не варто поспішати опускати руки.
 
Окріп
 
Будьте уважні: цей спосіб ефективний тільки зі свіжими плямами. Вам необхідно відразу реагувати, як тільки ви помічаєте пляму. Доведіть воду до кипіння, натягніть тканину на рівній поверхні і рясно залийте її окропом. Однак з кольоровими речами такий спосіб може не спрацювати, оскільки ті можуть почати линяти.

Кисле молоко
 
Вивести кислоту чорниці з тканини допоможе скисле молоко. Також ви можете використовувати і знежирений кефір. Замочіть пляму в одній з цих рідин і залиште настоюватися на півгодини. Потім варто попрати річ в звичайному режимі.
 
 
Нашатирний спирт
 
Щоб позбутися від старих чорничних слідів, скористайтеся нашатирним спиртом і сіллю. Замочіть пляму в холодній воді і злегка втирайте в неї суміш спирту з сіллю. Дайте їй настоятися до 30 хвилин. Таким чином ви позбавитеся від слідів чорниці. Але будьте уважні: тканину потрібно ще раз випрати вже в пральній машині.
 
Оцет і лимонний сік
 
Для виведення слідів чорниці цим способом вам знадобляться наступні інгредієнти:
 
1 велика ложка прального порошку;
1 велика ложка оцту і лимонного соку;
1 літр холодної води.
 
Змішайте всі компоненти і замочіть одяг. Дайте настоятися близько години. Потім пляма легко відтирається. Одяг після цього необхідно обполоснути.