Працівників дитячих садочків Рівного - протестували. На коронавірус. Нагадаємо, 8 липня на засіданні комісії ТЕБ та НС було прийнято рішення у тестовому режимі дозволити роботу дитсадків. До процедури тестування залучили близько 2 000 педпрацівників.

Так відбувається забір крові у працівників одного з Рівне нських дитсадків. Медики зазначають, відбирають аналіз натщесерце.

- На одну людину йде хвилин 5, поки ми підготуємо. Аналіз береться спеціальним мануветом і кров відправляється в центральну міську лікарню. Там спеціальна лабораторія, - каже медична сестра ЦМСД "Північний" Ніна Бондарець.

Роблять це, задля проведення ІФА-аналізу на COVID-19. Зазначимо, рішенням сесії міської ради було виділено кошти для закупівлі 2000 тестів для працівників закладів дошкільної освіти.

- Що таке ІФА-тестування. Це береться біоматеріал, тобто людська кров, спеціальним обладнанням визначаються імуноглобуліни - М та Джі. Це є специфічні імуноглобуліни. М - показує гостру фазу захворювання, тобто якщо в людини він виявлений то вона скоріше за все хворіє зараз на цей COVID. G - показує, що вже в людини сформований імунітет. Тобто десь вона перехворіла, - пояснює начальник міського управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів.

Вихователька ясельної групи тестування не боїться, а навпаки позитивно ставиться до цього. Вважає, така процедура необхідна перед відкриттям дитсадків.

- Це є важливо знати, що є в нас в організмі, адже ми працюємо з чужими дітками, і перш за все, маємо свої сім'ї Думаю, працювати буде все-таки трохи складно, адже це маленькі дітки, їм важко пояснити як дотримуватись соціальної дистанції, - каже вихователь ясельної групи ЗДО №32 Надія Марчук.

ІФА-тестування проводять лише для тих осіб, які 20 липня приступають до роботи - зазначила старша медсестра. Додає, для його проходження заздалегідь склали списки працівників, яких чітко дотримувались.

- Для проходження аналізу ми підготували маніпуляційний кабінет. Усі наші працівники закладу були забезпечені засобами індивідуального захисту, - каже старша медична сестра ЗДО №32 Наталія Майструк.

Нагадаємо, начальник міського управління освіти Василь Харковець зазначив, у тестовому режимі запрацює лише 80 груп із сорока дитсадків.

- Якщо у нас є 2,5 тис працівників педагогічних і не тільки, а і технічних, які задіяні в садочках, то ми на сьогодні беремо до роботи 1028. Обо'язкова умова - це пройти відповідне ІФА-тестування для роботи, - начальник міського управління освіти Василь Харковець.

Додамо, тестуватимуть працівників закладів дошкільної освіти упродовж п'яти днів. У разі позитивного результату, люди повинні будуть пройти ПЛР-тест. Якщо останній теж виявиться позитивним - такі працівники садочків до роботи не приступлять. Якщо ж результати тестувань покажуть, що людина вже перехворіла на COVID-19, вона зможе працювати у закладі дошкільної освіти.

Читайте також: 120 днів без роботи: у Рівному мітингують працівники кафе та ресторанів