Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає небезпечним відпускати дітей до освітніх закладів без профілактичних щеплень.

Сергій Горбачов повідомив, що підтримує рішення Верховного Суду про недопущення дитини до дитсадків та шкіл без обов’язкових профілактичних щеплень.

Про це він написав на Facebook у відповідь на скаргу батьків про те, що права дітей, у яких немає щеплення – порушуються. Їм не видають форму 086 та інші медичні справки, відповідно не приймають документи в дитячі садочки та школи, навіть на сімейну форму навчання, пишуть батьки.

Моя відповідь була, є і буде тією самою: дитина, якій без медичних протипоказань не зроблені щеплення, наражає на небезпеку не лише себе, але й інших дітей поруч. Я не стану переконувати прихильників секти антивакцинаторів: це не має сенсу. Але буду підтримувати зміни до законодавства, щоб забезпечити безумовне дотримання головного права кожної дитини: права на життя та здоров'я, - написав Сергій Горбачов.

Нагадаємо, стаття 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється.

А Верховний суд раніше підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів. У Постанові йдеться про те, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей.

Читайте також: Від матері у дитбудинок, а звідти - на лікарняне ліжко з коронавірусом