Центр міста, сучасний проспект Незалежності. Фото повоєнних років. Фонди ДІКЗ м. Острога
Проєкт громадської організації «Братство імені князів Острозьких» став одним з переможців конкурс міні-гранту від проекту ReHERIT, який реалізується за підтримки Європейського Союзу та отримає понад 90 тисяч гривень на дослідження історії Острога ХХ століття.

Ідея проекту сформувалась у Андрія Брижука та Анастасії Драчук під час проходження циклу тренінгів «Ефективне управління культурною спадщиною», котрі відбувались в рамках проекту ReHERIT у Львові влітку 2019 року.

Одним з важливих напрямів діяльності організації «Братство імені князів Острозьких» є поширення знань про історію міста від найдавніших часів до подій, що мали місце не так давно.

Проект «Фото аудіо інтервенція в міський простір «Вікна історій», який отримав грантову підтримку, покликаний розповісти непросту, моментами трагічну, історію Острога ХХ століття через спогади людей, які жили в місті Острозі, навчалися чи служили у війську. Ознайомитись з ним зможуть всі бажаючи, адже під час проекту історії знайдуть своє місце в громадському просторі Острога у вигляді інсталяцій в замурованих вікнах будинків. Також всі ці історії віднайдуть свій голос завдяки аудіогіду, тому автори проекту сподіваються, що ці голоси будуть почуті.

- Від ХХ століття нас відділяють всього лиш 20 років, тому ще однією складовою проекту є бажання розповісти про родини острожан, які своєю щоденною працею творять місто, яким ми пишаємось. Шукаємо родини, три покоління і більше яких проживають в Острозі. Ваша історія варта того аби бути почутою! – зазначає керівниця організації Анастасія Драчук.

А рамках проекту вже було опубліковано відео розмова про старі фотографії міста з науковим співробітником Музею книги та друкарства Анатолієм Хеленюком:

Презентація результатів проекту планується на кінець червня та відбудеться у форматі екскурсії новим культурним проектом створеним під час проекту.

Читайте також: На Поліссі проживає жінка з унікальною манерою співу, яка підкорила Париж, її звуть Домініка Чекун (ВІДЕО)