Фото Анни Яцук
Із 28 квітня у селі Зоря, що неподалік Рівного, діє жорсткий карантин та обмеження через ріст захворюваності на коронавірус. Що ж відбувається у населеному пункті зараз та чи дотримуються жителі обмежень?

Перекриті більшість виїздів з села, дезінфекція автівок та температурний скринінг усіх. Такі перші кадри із Зорі побачила Рівне нщина. Та з теплом травневих днів у багатьох містах жителі послабили обмеження самостійно.

Читайте також: Нова реальність: у Зорі почали діяти обмежувальні заходи через коронавірус

Та у Зорі, кажуть місцеві, карантин відчувається досить сильно.

Фото Анни Яцук

- На вулицях дуже мало людей, - розповідає місцева жителька Анна Яцук. - Люди ходять лише до присадибних ділянок, або в магазин-аптеку. Дистанцію зберігають, навіть більше, ніж треба. У дворах багатоповерхівок, де зазвичай досить багато дітей гуляє, порожньо. Таке враження, що 6 ранку і просто всі ще сплять.

Фото Анни Яцук

Жінка каже: як тільки оголосили про велику кількість хворих, то навіть у магазин люди стали виходити рідше:

- Раніше 5-10 хвилин треба було почекати під магазином, бо там вже були люди, то тепер порожньо. Продавці розповідали, що люди забігають, скуповуються на кілька днів і швидко йдуть.

Фото Анни Яцук

Житель Зорі Сергій Делідон зізнається: наскільки вплинули карантинні обмеження на жителів сказати складно, бо ж намагається не виходити з дому:

- Стало більше незручностей — це однозначно. Адже досить складно зрозуміти, чи хтось одужав. А кількість хворих росте. За вчора лише плюс двоє. Хоча, відверто, є й такі, які "забивають" на заборони: йдуть на городи, діти гуляють, або просто виходять "на лавочки".

Фото Анни Яцук

Настрої серед місцевих жителів також на межі. Наприклад, Анна розповідає, що найбільше суперечок виникає саме у вузьких групах у соціальних мережах: люди намагаються зрозуміти, чому росте кількість хворих, та навіть шукають винних. На вулицях, на щастя, конфліктів немає.

Фото Сергія Делідона

- До зорянців зараз ставляться як прокажених. Багатьох, хто працював у місті, відправили у відпустку за власний рахунок, - розповідає Сергій.

Фото Сергія Делідона

Тим часом, згідно з ранковою статистикою, у Зорі нині зафіксовано коронавірус у майже 50 жителів села.

Читайте також: У Зорі на коронавірус захворів церковний хор, який їздив до Почаєва?