Огрубіла і потріскана шкіра на п'ятах - вельми неприємна проблема, яка однаково стосується і чоловіків, і жінок.

Причини

Насправді факторів, що провокують патологічну сухість шкіри існує безліч. Тріщини на п'ятах з'являються і в літньому віці, і з зайвою вагою, і через нерегулярний догляд за стопами, і через різноманітні захворювань (порушень в роботі шлунково-кишкового тракту, діабету, діатезу, грибка та ін.). Звертайте увагу на взуття, яке носите: занадто тісні моделі, штучні матеріали, невідповідність сезонності (занадто теплі або, навпаки, холодні) - все це не найкращим чином позначається на стані наших п'ят. Крім того, причиною появи тріщин може стати зловживання дієтами: якщо організм регулярно не отримує необхідну кількість жирів і вітамінів (особливо C, A і E), стопи реагують на це одними з перших, адже саме на них припадає максимальне навантаження. Загалом, причин дійсно чимало, тому, якщо проблеми з п'ятами носять хронічний (або циклічний) характер, є сенс звернутися за консультацією до фахівця і здати необхідні аналізи.

Базовий догляд 

Як позбутися від тріщин на п'ятах? Вода, як ми знаємо, сушить шкіру, тому після кожного миття необхідно наносити крем не тільки на тіло, але і на ступні, приділяючи п'ятам особливу увагу. Якщо шкіра на ногах схильна до сухості, користуватися кремом краще два рази в день, якщо немає - досить одного. Пару раз на тиждень обробляйте стопи спеціальним скрабом, пилкою або пемзою. Цей символічний масаж допоможе не тільки відлущити ороговілу шкіру, але і відновить кровообіг, а значить, активізує всі необхідні процеси.

Додаткові заходи

Регулярний догляд буде значно ефективнішим, якщо додати до нього курси мультивітамінних комплексів, приймати які слід в особливо складний для нашого організму час - взимку і навесні. В цілому ж потрібно включати в свій раціон якомога більше сезонних овочів і фруктів, щоб отримувати якомога більше вітамінів. Так, ця найпростіша міра вбереже ваші п'яти від можливих пошкоджень. Якщо шкіра на стопах схильна до появи тріщин, додайте в догляд засоби на вазеліновій основі (звичайний вазелін теж годиться) і 2-3 рази в тиждень влаштовуйте своїм п'ятах спа-процедури. Перед тим як лягти спати, потримайте ноги в гарячій ванні з трав'яним відваром (підійдуть шавлія, звіробій, кропива, кора дуба, оман), потім густо нанесіть на розпарені п'яти вазелін, надягніть шкарпетки з щільного бавовни і не знімайте їх до ранку. Якщо тріщини на п'ятах вже з'явилися, такий ритуал потрібно проробляти щовечора.

Компреси з рослинних масел

Масла не тільки відмінно пом'якшують шкіру, але і надають протимікробну і ранозагоювальну дію. Распарьте ноги, надіньте на них просочені в оливковій (мигдальному, лляному, касторовому) олії бавовняні шкарпетки, замотайте зверху поліетиленом (можна покласти під нього шар вати) і залиште години на півтора-дві.